www.varchev.com

Роботите превзеха пазара на акции. Сега напредват към облигациите и валутите

Когато Ashok Krishnan проговори за първи път за автоматизираната търговия, колегите му от Bank of America отхвърлиха с лекота виждането му. Сега той си спомня как едва шепа хора са се били вслушали в него. Но именно сега когато първоначално са го игнорирали, призивите им за помощ отекват.

Като завеждащ дивизията по електронна търговия, Krishnan е един от малкото ветерани на Wall Street – включително Phil Allison от Morgan Stanley и Mark Goodman от UBS Group AG – които са се наели през последното десетилетие с една на пръв поглед трудна задача: да създадат машини, които да движат трейдинга и на други пазари като пазара на облигации и валутните пазари. Според тях това е напълно възможно, наблюдавайки как машините превземат пазара на акции. Такива технологии като мобилната търговия и търговията с алгоритми придават много по-голяма роля на роботите, правейки пазарите доста по-сложни.

Предвидената автоматизация на трейдинга с облигации и валути идва доста бавно, особено след като трейдърите изявиха силен скептицизъм срещу тях, с цел защита на собствените си работни места и бизнеса. Според тях клиентите предпочитат реалните човешки взаимоотношения, а автоматизирането отслабвало отношенията. Това на свой ред създава рискът от намалено взаимодействие с клиентите и пропускане на други потенциални възможности. Но все пак инвеститорите настояват за нови и напредващи платформи, които да намаляват разходите, както и инструменти, които дават по-ясна картина на пазарите.

Залозите са огромни за банките на Wall Street, които се конкурират за пазара на щатски облигации и корпоративен дълг в размер на $22 трилиона, както и за FX пазара с оборот от $5.1 трилиона на ден. Търговията с инструменти с фиксирана доходност остава най-печелившия генератор на приходи в индустрията. Сега фирмите ще трябва да променят догмата и да се адаптират към нови, модерни електронни платформи, иначе рискуват да изостанат.

Акциите мигрираха към компютърна инфраструктура първи, защото са стандартизирани и се търгуват често, което превръща търговията лесна и създава бърза връзка между купувачи и продавачи. Същото се отнася отчасти и за FX търговията и търговията с държавни ценни книжа.

Миналата година, от Goldman Sachs предупредиха анализаторите, че старите противоречия спрямо автоматизирането вече не са валидни, и че банката анализира прогреса на трейдърите и търговските представители по пътя към модернизиране.

Електронните платформи биха изместили трейдърите по два начина: Те ще изискват по-малко хора за обработването на транзакциите. И ще изискват от тези, които останат, да придобият нови умения и да се преквалифицират.

И  не напразно има притеснения за работните места. 12 от най-големите банки в света са намалили значително своя front – office персонал – тези, които генерират печалба – с 11% от 2013 г. насам.

В най-ликвидните пазари, повече от 90% от сделките се изпълняват електронно. 79% от сделките се изпълняват по този начин на световните валутни пазари, 44% при пазара на облигации и 26% от сделките на пазара на корпоративните облигации.

Източник: Bloomberg Finance L.P.

Графики: Used with permission of Bloomberg Finance L.P.

Снимка: Pixabay


 Trader Martin Nikolov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс