www.varchev.com

Световната банка предупреждава за нова световна дългова криза

Световната банка предупреждава за риска от нова световна дългова криза и настоява правителствата и централните банки да признаят, че исторически ниските лихвени проценти може да не са достатъчни, за да компенсират поредния финансов крах.

В своя двугодишен доклад за глобални икономически перспективи банката заяви, че е имало четири вълни натрупване на дълг през последните 50 години.

Смята се, че настоящата вълна, която започна през 2010 г., е „най-голямото, най-бързото и най-широко нарастване“ на глобалните заеми от 70-те години.

Световната банка заяви, че макар ниските нива на лихвени проценти – които финансовите пазари очакват да се поддържат в средносрочен план да смекчават някои от рисковете, свързани с високите нива на дълга, предишните три вълни от широкообхватно натрупване на дълг приключиха с финансови кризи в много развиващи се и нововъзникващи икономики.

„Ниските глобални лихвени проценти осигуряват само несигурна защита срещу финансови кризи“, казва в доклада Ayhan Kose, директор на групата за перспективи на Световната банка.

„Историята на миналите вълни на натрупване на дълг показва, че те са склонни да имат злощастен край. В нестабилна глобална среда подобренията на политиката са от решаващо значение за минимизиране на рисковете, свързани с настоящата дългова вълна.”

През 2018 г. глобалният дълг се е покачил до рекордно високите стойности от около 230% от брутния вътрешен продукт (БВП), съобщи Световната банка. Докато общият дълг от развитите и развиващи се икономики достигна най-високата си стойност от почти 170% от БВП. Това отбеляза увеличение с 54 процентни пункта спрямо 2010г.

Установено е, че така наречената „четвърта вълна“ на световния дълг има много сходства с предходните три: променящ се глобален финансов пейзаж, нарастващи уязвимости и опасения относно неефективното използване на заемните средства. Първите три вълни за натрупване на дълг в световен мащаб бяха идентифицирани като протичащи в периода 1970-1989, 1990-2001 и 2002-2009.


 Trader Georgi Bozhidarov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс