www.varchev.com

Сезонът на отчетите започва. Очакванията на Wall Street

Днес започва сезона на отчетите за Q4 на 2019 с трио от най-големите щатски банки в САЩ. Анализаторите и инвеститорите остават с позитивна нагласа, че отчетите ще са едни от най-добрите от 2018, и че именно печалбите, а не цунамито от ликвидност ще тласнат напред Wall Street през 2020

Ралито от миналата година беше задвижено основно от трите понижения в лихвения процент от страна на Федералния резерв. Но оценките изпревариха печалбите.

Инвеститорите се надяват, че по-евтините пари вече циркулират из системата и се акумулират от компаниите.

Оформят се четири сектора, които пазарните участници ще следят под засилено внимание.

Ще остане ли здравословно потреблението в САЩ?

Силното потребление и покачването на заплатите не винаги са водели то силни сезони на отчетите, а анализаторите ще следят отблизо резултатите най-вече от миналогодишния празничен сезон.

Сектора на стоките с не – толкова голямо значение за потребителите (consumer discretionary) се очаква да отрази спад, като приходите се очаква да са паднали с 14% за същия период година по-рано.

Енергийния сектор – повратния момент?

Секторът на петрол и природна газ се очаква да отчете потресаващи резултати. EPS от 37% спад за същия период година по-рано според първоначалните анализи. Сектора страда вече години наред с ниските цени на газта и петрола, държани ниско заради непрестанното пренасищане на пазара с шистов газ от САЩ. Въпреки това, анализаторите остават обнадеждени. Заради повишената активност в индустриалния сектор, това може да се отрази и позитивно върху енергийния.

Ще оправдае ли технологичния сектор очакванията?

Сектора с най-голямо тегло в S&P500 се очаква да отчете леко понижение в своя EPS или малко под 2%. Самия сектор претърпя значителни сътресения, най-вече в hardware и semiconductor компаниите, които се наложи да наливат пари в бизнесите си за да издържат. Това натежат на печалбата въпреки по-силните приходи.

Тази година с по-малките нива на харчене, очаквания растеж на EPS е повече от 9% и 4% ръст в приходите.

Достатъчно бичи ли си настроени шефовете на компаниите?

Настроението миналата година на корпоративните шефове не беше много ясно. Те имаха достатъчно проблеми на главата си, най-вече около търговската война и годината беше трудна в сравнение с 2018, особено след отпадането на данъчните облекчения. Сега на дневен ред застават и първите три месеца на новото десетилетие, както и цялата 2020.

Инвеститорите трябва да обърнат внимание и на инфлацията. Ако се появят доказателства, че инфлацията започва да се покачва, т.е. цените да нарастват – под формата на повече разходи за труд и суровини – може да накара FED да предприемат hawkish позиция. А това е нещо, което не трябва да се пренебрегва.

Дори и да е така, прогнозите се са корпоративна Америка да се съживи тази година. Това означава обаче, че компаниите, които пропуснат целите си може да не им се припише толкова голяма симпатия.

Източник: Financial Times


 Trader Martin Nikolov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс