www.varchev.com

Силата на графичните инструменти

Използвани дълго време преди да се появят компютрите, тези прости по структура инструменти могат да бъдат вашият ключ към разбиране на движенията на цените и успешното им прогнозиране.

Индикаторите не са единственото средство с което може да се предвиди пазара. Подходящо е използването на математически формули и таблици които да работят за вас. Ограничите ли се обаче да работите само с тези средства няма да почуствате истинското предимство на видовете графични инструменти и силата на тяхното на пръв поглед просто, но значимо влияние. Съвкупноста на тези финансови и графични инструменти със сигурност ще подобри вашата самоувереност и доходност. В повечето случаи графичните инструменти са съвкупност от рисунки с определени параметри отколкото точно определена математическа система. Но има и някои изключения като линийте на Ган и Фибоначи които трябва да бъдат нанесени на графиката много точно в зависимост какъв резултат търсите. Помощните средства за анализ се прилагат ръчно по тази причина се счита, че човек е отговорен сам за действията си. Ето някои успешни и ефективни графични системи за анализ на ценовите движения.

1.Тренд линии

2.Хоризонтални линии

3.Линиите на Ган

4.Линиите на Фибоначи

5.Прилагане на подкрепи и съпротиви

Успешното взаимодействие на тези инструменти с графичните формати могат да ви помогнат за да създадете своя собствена възходяща стратегия.

Интересното е, че цената успешно се подчинява на графичните системи и си взаимодействат като една добре смазана машина която се грижи за вашата финансова подкрепа и сигурност. Постоянната употреба на тези инструменти ще ви помогне да разберете как цените всъщност се движат и работят и в чия полза.

statia1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тренд линии

Тренд линиите са едни от най-старите технически похвати използвани някога. Те са били използвани не само преди компютрите, но и по времето когато всичко се е чертаело на ръка на празен лист. С напредването на знанията и технологиите тренд линйте започнали да се чертаят в основата на всяка ценова решетка това бил ефективен, но изключително обременяващ и труден процес. Днес удобството на новите компютърни системи прави този процес много по лесен и точен. Възможностите които ни дават новите технологии да местим тренд линийте нагоре-надолу или по дължината на графиката, ни доставя истинската възможност за точен самостоятелен анализ. Но един от основните проблеми е как да накараме линиите и графиките да си взаимодействат с цялостната система от ценови движения и да ги направят предвидими и лесно използваеми в наша полза. Тренд линийте са най-успешното средство за оформянето на някаква стратегия около цената, като например с възможността за изобразяването на множество клинове, канали, флагчета и така нататък.Фигура 1 дава за пример как нагледно си взаимодействат тренд линията и ценовата графика.

 

Хоризонтални линии

Хоризонталните линии се използват да определят нива на съпротива или на подкрепа и да предупредят при пробив на тези нива, че цената ще поеме в дадена посока. С тези линии в известен смисъл можем да предположим на къде ще тръгне цената и да се ориентираме в ситуацията. За пример може да ни служи определението, възходящите и низходящите триъгълници и правоъгълници са пресечени с поне една хоризонтална линия. И разбира се нивата, които са достигнали и са успели да се докоснат до ценовите решетки са се изпълнили успешно. На фигура 2 може да се види на практика за какво служат хоризонталните линий.

Линийте на Ган

Линиите на Ган са сложен комплекс от графики. Ако тези линии се поставят на ръка в повечето случаи се получава най-неточното, досадно и объркващо нещо на света. Благодарение на модерните софтуерни системи те се поставят точно и за секунди. Технологията на тази аналитична система се използва да измери интензивноста на движението на тренда като се използва ъгъла на тренд линията. Най-важният параметър на ъгъла е 45 градуса това показва ,че тренда е стабилен,но ако е под това ниво движението на цената е нестабилно и е възможна промяна на посоката. Графичните инструменти наистина ви помагат когато бъдат усвоени и използвани правилно.Нагледен пример как се използват линийте на Ган ни дава фигура 3.

Линийте на Фибоначи

Вероятно най-полезната и често използвана графично, линейна система сред техническите анализатори е линията на Фибоначи. Начинът и на действие е като се изтегли графичната линия в зависимост в коя посока е тренда, ако е възходящ отдолу-нагоре, а ако е низходящ отгоре-надолу за да се проследи в какви нива се движи цената и по този начин да се направи анализ. Според линийте на Фибоначи нивата в които цената не е поела движение и запазва нивата си в консилидация на близката височина до 100% са 61.8% и 50%, а до близкото дъно от 0% е 38.2%. На фигура 4 може да се види например как се поставят линийте на Фибоначи, за да може нагледно да се проследят нивата на движение на цената. На дневна графика на Apple Company на образец 5 може да се проследи движението на цената, как с точност се е върнала на 50% преди да се отправи към рекордните нива от 127.2% и 161.9%.

Нива на съпротиви и подкрепи

В техническият анализ всички модели като триъгълници, правоъгълници, знамена, флагове, глави и рамене, двойни върхове и двойни дъна имат метод по които да се определи целта или проекция на очакваното ценово движение. Всеки един от тези графични модели е метод да се предвиди целта и намерението на дадено движение. Нивата на съпротива и на подкрепа могат бързо да определят възможното трендово движение нагоре или надолу. Нивата на съпротиви и подкрепи работят на принципа на образуването на правоъгълници около графиката, като се получава изтегляне по хоризонталата на цената и се очаква пробив. В зависимост в коя посока тръгне този пробив на нас ще ни даде основание да го проследим и да се включим. Също така този инструмент е ефективен и за определянето на точни нива и параметри.

Силата на графичните инструменти

Графичните инструменти са най-добрият помощник за всеки трейдър който знае как да ги използва. Ако бъдат използвани в допълнение с индикатори или с фундаменти (потвърждаване на някакъв факт) стратегията ви ще бъде по-добра и по-успешна. Всички тези финансови и графични инструменти ще ви помогнат да се уверите и направите, както краткосрочна така и дългосрочна преценка на движението на борсата.


 Trader Georgi Bozhidarov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс