www.varchev.com

Слабата активност при commodities и растящият USD сриват и диамантените компании.

Най-големият по приходи производител на диаманти в света De Beers, сви планираното си производство за втори път тази година до 29-31 милиона карата. Това се вижда от отчета на Anglo American PLC (AAL:LSE), която контролира 85% от акционерния капитал на De Beers. (Компанията De Beers  е основана 1888 в ЮАР с мотото “A Diamond Is Forever”.)

Вторият по големина производител – ALROSA (MCX:ALRS) до момента не е коригирал плановете си за 2015 нито по производството (38 милиона карата), нито по продажбите (40 милиона карата). За разлика от De Beers, ALROSA неможе да намали добива, защото залежите, които разработва са в зона на постоянен лед в Якутия и технически е невъзможно. Те могат само да съкратят продажбите, запазвайки остатъка от добива на склад.

Търсенето на диаманти през втората половина на 2015 ще се определя именно от запасите, но при търговците, които се подготвят за традиционното пиково търсене през Q4. Отчетите на Anglo American (AAL) наблягат и на рисковете при глобалното търсене на диаманти, изразено чрез долара, където силен проблем ще предизвика забавянето на китайската икономика и свиването на местното търсене, съчетано с растящия долар.

Слабата търговска активност, започнала в края на 2014 и продължаваща до днес, донесе 25% спад при EBIT на De Beers за полугодието. Приходите на Anglo American от дела в De Beers през Q1 и Q2 е спаднал с 21%, продадени са 13,323 млн карата спрямо 18,14 млн карата от предходното шестмесечие. Независимо, че среднопретеглената цена се оказва със 7% по-висока ($ 206, спрямо $ 192 през предходния период), тези резултати се отразяват пряко и на акциите AAL, които са в продължителен низходящ тренд.
24july-Anglo American-Daily

Водещи в дългосрочен план за De Beers’ (оттам и за Anglo American) остават двата базови инвестиционни проекта – подземния рудник Venetia в ЮАР, който е готов само 18% и Gahcho Kue в Канада, който е на ниво 62% и влиза в производителност през Q3 на 2016. De Beers притежава 51% от Gahcho Kué, а канадската Mountain Province Diamonds (TSX: MPV) притежава останалите 49%. Според текущите средни оценки, с включването на продукцията от Gahcho Kué в минното портфолио на De Beers, те ще увеличат пазарния си дял с 40% до 2018.

 

Jr.Trader G.Hristov


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс