www.varchev.com

Служител на Фед счита че ще има повече от 3 повишения на лихвите в САЩ тази година

Патрик Харкър, президент на клона на Федералния резерв във Филаделфия, заяви, че ще подкрепи повече от три увеличения на лихвите тази година при положение че инфлацията се повиши, ставайки последният служител на централната банка на САЩ, който подкрепи твърденията за увеличението през март.

„В момента имам три увеличения за тази година и бих бил открит да започна през март“, каза Харкър в интервю за Financial Times.

Коментарите на служителя на Фед следват данните за инфлацията за декември, които показаха, че индексът на потребителските цени в САЩ скача със 7% на годишна база за първи път от 1982 г. – четиво, което Харкър описва като “много висок, много лош”.

Харкър е един от няколкото служители на Фед, които дадоха сигнал за подкрепа за „вдигане“ през март, заедно с президентите на регионалните банки Естер Джордж от Канзас Сити, Джеймс Булард от Сейнт Луис и Лорета Местър от Кливланд.

Коментарите на председателя на Фед Джей Пауъл по време на изслушването му за потвърждение тази седмица предполагат, че той иска централната банка да предприеме бързи действия, за да намали размера на стимулите, които изпомпва в най-голямата икономика в света.

Все по-бичата позиция на Фед накара инвеститорите и икономистите да продължат напред своите прогнози за първото увеличение на лихвите.

Харкър, който ще бъде член с право на глас в комитета за определяне на лихвите на Фед през следващата година, каза, че централната банка има малко инструменти за борба с проблемите на веригата за доставки, които подхранват инфлацията, но че трябва да действа, за да ограничи потребителското търсене.

„Не искаме да спираме напълно, но трябва да забавим част от търсенето“, каза той. „Можем да променим нещо . . . чрез повишаване на лихвата на федералните фондове.”

Харкър сподели, че също така би подкрепил по-малко увеличения на лихвите, ако „инфлацията действително започне да намалява“, тъй като тесните места във веригата за доставки се облекчават. Малко независими икономисти прогнозират какъв вид спад на инфлацията ще бъде този който ще накара Фед да приеме един по-мечи подход.

Харкър предупреди за „дългосрочен проблем“, ако Фед позволи на ръста на цените да се колебаят на нива, далеч надвишаващи целта за инфлация от средно 2 процента във времето.

„В крайна сметка това, за което се тревожим, е, че хората започват да си мислят: „Е, инфлацията просто няма да бъде 2%, а ще бъде 2,5% или 3% занапред“, каза той.

Харкър каза, че пазарът на труда в САЩ се е възстановил достатъчно от въздействието на пандемията, в заключение, че целта на Фед за максимална заетост е била постигната, една от двете цели, поставени от централната банка за определяне кога да повишат лихвите. Той вече надхвърля целта си за инфлация.

Президентът на Федералния резерв на Филаделфия също така посочи, че ще подкрепи сравнително бързи усилия за намаляване на размера на баланса на централната банка на САЩ, който нарасна до 9 трилиона долара, след като наблегна на облигации по време на кризата с коронавирус, за да предотврати икономическия колапс.

Харкър предположи, че Фед трябва да се движи по-бързо, отколкото по време на глобалния финансов крах през 2008-2009 г., когато изчака две години след първото си повишаване на лихвите след кризата, преди да започне да губи активи.

Харкър каза, че Фед може да започне „процеса на изтичане“, след като лихвените проценти са „достатъчно отдалечени“ от нулата, което може да означава намаляване на неговите облигации още в края на тази година.

„Присъединил съм се в лагера на това да комуникирам отново и отново как ще направим това и след това да бъда методичен“, каза той.


 Dealer Veselin Zlatev

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
chat with dealer
CALL NOW