www.varchev.com

Според BofA колкото по-високо отива пазарът, толкова по-голям ще е сривът

В последните два месеца отделът за търговия на акции на BofA ръководен от Benjamin Bowler е с много песимистично мнение за целия пазарен отскок и реакцията на пазарните участници в преследване на импулса от високочестотните роботи за търговия и посоката на тренда обусловена от намесите на Фед.

Не само той обаче: досега всеки инвеститор, особено професионалистите на Wall Street, осъзнават, че акциите са там, където са само благодарение на централните банки, така че оставени на собствените си пазарни фундаменти, сривът според BofA е неизбежен. Това е и причината преди пускането на огромните QE програма от Фед в края на март, S&P беше готов да се потопи под 2000. Според Bowler важното в случая е, че колкото по-висок е пазарът, толкова по-предразположен е да към сривове и да “счупвания“, тъй като увереността на инвеститорите, че централните банки ще подкрепят акциите при най-високите им стойности, особено при липса на основна подкрепа от спекулаторите, избледнява.

Ето защо, избирайки една от любимите си теми, Bowler и екипът пишат, че „след кризата от 2008, през последните 7 години пазарите стават все по-крехки, записвайки 4-кратно увеличение на честотата на избухвания и светкавични сривове спрямо предишния си период. “

Според Bowler има два основни фактора, който биха сринали пазара:

  1. Липса на ликвидност при търгуване поради затваряне на машини за високочестотна търговия и нарастване на стреса
  2. Балони на активи, създадени от инвеститорска база, гладуващи за повече печалби и принудени да преследват тенденциите отколкото по-добрата си преценка в свят, пристрастен към централната банка.

Относно замъглените представи на инвеститорите, хванати в импулса на HFT алгоритмите (високочестнотните машини за търговия) от една страна и от друга – движението на пазара в посока определена от централните банки, наливащи трилиони ликвидност, стратегът на акции на BofA Bowler коментира, че “затварянето на очите и преследването на тенденцията беше невъзможно да се избегне за повечето, но това също се превърна в масивно задръстване за ликвидност, когато трендът се обърна и инвеститорите с малко фундаментално убеждение се втурнаха към бърз изход“.

Което довежда и до следващия мечи аргумент на Bowler, а именно, че повечето институционални инвеститори вярват, че това е отскок в меча територия, което с последното проучване на мениджърския фонд на BofA се потвърждава.

Bowler завършва: “С риск да спекулаторите да бъдат принудени да преследват тенденцията, ако тя продължи (като е била обусловена като такава през последните 10 години), рискът е от по-големи балони, водещи до по-големи сътресения, водещи до още по-големи балони, водещи до дори по-големи сътресения и т.н. В мрачна оценка на това колко далеч вече е изминал отскокът на пазара без никакво фундаментално основание. Ще има много възможности (и време) за възникване на отрицателни изненади, предвид големия размер на тази икономическа криза, дори и с ваксина в кратки срокове. ”


 Junior Trader Radi Djuma


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс