www.varchev.com

Steve Siebold: Богатите мислят различно от останалите хора

Steve Siebold, автор на “Как мислят богатите хора,” е прекарал близо три десетилетия интервюирайки милионери по цял свят, за да разбере какво ги отделя от всички останали. Всичко това няма почти нищо общо със самите пари, споделя той пред Business Insider. Става въпрос за техния начин на мислене.

Повечето хора мислят, че в парите се корени всичкото зло на света. Богатите хора смятат, че всичкото зло се корени в беднотията.
“Мозъкът на средностатистическият човек е промиван така че той да си мисли, че богатите хора са късметлии или са нечестни,” пише Siebold. По тази причина по-бедните хора свързват забогатяването с един вид срам. “Богатите знаят, че да ако имаш пари това не ти гарантира щастие, но прави живота ти по-лесен и по-приятен.”

Повечето хора смятат, че егоизмът е порок. Богатите хора смятат, че егоизмът е добродетел. “Богатите просто се опитват да се направят щастливи. Те не се опитват да се преструват, че искат да спасят света,” казва Siebold. Проблемът е че хората от средната класа гледат на това като на нещо негативно и затова продължават да са бедни. “Ако не се погрижиш за себе си, не си в положение да помогнеш на някой друг. Не можеш да дадеш, това, с което не разполагаш.”

Повечето хора очакват да спечелят от тотото, докато богатите просто действат, за да забогатеят. “Докато масата чака да уцели точните числа и се моли за благосъстояние, великите хора разрешават проблеми,” пише Сиболд. “Хората от средната класа се надяват на Господ, на правителството или може би на съпруга/съпругата си. Начинът на мислене на средностатистическия човек ражда този подход към живота, докато часовникът продължава да тикткака.

Повечето хора смятат, че пътят към богатството е постлан с формално образование. Богатите хора вярват в придобиването на конкретни познания.
“Много изпълнители от световна величина имат малко формално образование и са натрупали богатството си посредством придобиването и последващата продажба на конкретни знания,” пише Siebold. “В същото време масата смята, че магистърските степени и докторантурите са пътят към богатството, основно защото са в капана на праволинейното мислене, което…Богатите не се интересуват от средствата, а само от целта.”

Повечето хора страдат по добрите стари времена. Богатите хора мечтаят за бъдещето.“Милионерите, които сами са натрупали богатството си, а не са го наследили, са забогатели, защото са били готови да заложат на себе си и да проектират техните мечти, цели и идеи в неясното бъдеще,” пише Siebold. “Хората, които смятат, че най-добрите им дни са зад гърба им, рядко забогатяват и често са нещастни и страдат от депресия.”

Повечето хора виждат пари с очите на емоцията. Богатите хора мислят за парите логично. “Един умен, добре образован и иначе успял човек може за миг да се превърне в страхливец, който мисли за икономии и чиято най-голяма финансова цел е да се пенсионира безпроблемно,” пише той.
“Богатите виждат парите такива каквито са и такива каквито не са посредством очите на логиката. Те знаят, че парите са важен инструмент, който предоставя възможности.”

Повечето хора изкарват парите си като правят неща, които не им харесват. Богатите хора следват тяхната страст. “Са повечето хора изглежда, че богатите работят постоянно,” казва Siebold. “Една от най-умните стратегии на богатите обаче е да се занимават с това, което обичат и да намират начин да им се плаща за това.” От друга страна хората от средната класа приемат работи, които не им носят удоволствие, “защото имат нужда от парите и са учени в училище и притискани от обществото да живеят в свят с линейно мислене, в който парите се свързват с физически или мисловни усилия.”

Повечето хора имат малки очаквания, така че никога да не се разочароват. Богатите хора от друга страна са готови за предизвикателства. “Психолозите и други експерти по умствено здраве чест съветват хората да имат ниски очаквания за живота си, за да не се разочароват,” пише Siebold. “Никой, никога няма да забогатее и да изживее мечтите си без големи очаквания.”

Повечето хора смятат, че човек трябва да направи нещо, за да збаогатее. Богатите хора смятат, че човек трябва да бъде някой, за да забогатее. “По тази причина хора като Доналд Тръмп се превръщат от милионери в длъжници с 9 млрд. долара задължения, след което се връщат по-богати от всякога”. “Докато масата е концентрирана върху това, което прави и върху непосредствените резултати от нейните действия, богатите се учат и израстват с всяко преживяване, независимо дали е успех или провал, тъй като знаят че истинското им възнаграждение се превръща в машина на успеха, която в крайна сметка дава забележителни резултати.”

Повечето хора смятат, че човек трябва да има пари, за да прави пари. Богатите хора използват парите на другите. Правоправолинейното мислене може да съветва хората да направят пари, за да спечелят повече, но според Sieboldбогатите не се страхуват да финансират бъдещето си с пари от джобовете на другите. “Богатите хора знаят, че това дали си достатъчно платежоспособен, за да си позволиш лично нещо, не е от значение. Истинският въпрос е ‘Това нещо заслужава ли си да се купи, инвестира в него или преследва?” пише Siebold.


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс