www.varchev.com

Стратегия за разпознаване на обръщане на тренда

Индикаторите могат да бъдат изключително полезни за трейдърите при вземането на решения за изход/вход или задържане на позиции. И докато трейдърите следят основната пазарна тенденция чрез EMA/MA (показатели на средните стойности), както и price action сигналите и те са предпочитани от мнозинството, то тези, които залагат срещу движението на тренда търсят по-различен подход за своите сделки. Този подход е известен като “обръщане към средата”, или връщане на цената към средни нива на възприятие от пазара и често бележи промяна в посоката на движение.

Ще разгледаме две основни стратегии, използвани за идентифициране на подобни движения на пазара.

Нива на свръхпродажби / свръхпокупки при RSI

Когато търговците се позовават на свръхпродажби или свръхпокупки, те често се позовават на това какви са показателите на даден осцилатор спрямо графиката. Осцилаторите ни дават сведения за това дали даден актив продължава да затваря близо до върха на многопериодния диапазон или близо до дъното на многопериодния му диапазон.

Един от най-популярните осцилатори е RSI (индекс на относителната сила), създаден от Уелс Уайлдър. Според г-н Уайлдър може да се търгува само с RSI и да бъдем печеливши, но това е твърде индивидуално. Осцилаторът съставляваща RSI, има диапазон между 0 и 100. Нивата между 70 и 100 се разглеждат като ниво на свръхпокупки, докато нивата между 30 и 0 се разглеждат като ниво на свръхпродажби.

Според теорията на Уалдър за търгуване с RSI – когато на пазара се появи чист тренд и осцилаторът на краткосрочните графики се окаже в ниво на свръхпокупки или свръхпродажби, то печалби от сделки в посоката срещу тренда биха били по-вероятни. Казано по друг начин, когато имаме низходящ тренд, влизаме в сделка срещу тренда (дълга) когато осцилаторът е на нивата между 0-30, а когато имаме възходящ тренд – влизаме в сделка срещу тренда (къса) когато осцилаторът е на нива 70-100.

Бича и меча дивергенция

Дивергенция се получава когато цената и инерцията на движение не са в синхрон. Има трейдъри, които търгуват изцяло и само спрямо инерцията, като наблюдават дали цената се движи по-високо с по-слаб импулс на инерцията или обратното – цената се движи по-ниско с по-слаб низходящ импулс.

Има различни индикатори за следене на инерцията, като най-често използваните са CCI, RSI и MACD.

В много случай, при наличието на меча дивергенция – по-високи ценови стойности и по-ниски стойности на осцилатора, цената на даден актив обръща посоката си на движение – в случая от възходяща към низходяща. При бичата дивергенция се наблюдава обратното – в низходящо движение с по-ниски стойности на цената и по-високи стойности на осцилатора, можем да очакваме движение нагоре – срещу тренда.


Търгувай и печели с избор от над 3000 финансови инструмента – Валути, Индекси, Акции, Commodities, Bonds, ETF, Crypto с избор от 3 платформи за търговия: Meta Trader 4, Meta Trader 5 и Varchev Absolute Trader.

Търгувай с Варчев Финанс. Отвори реална сметка тук.


 Junior Trader Radi Djuma

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW