www.varchev.com

Страхът започва да се превръща в основен рисков фактор

Merriam – Webster обяви тази седмица, че думата “справедливост” е думата на годината. Жена, която може да заложи всичко на “страха” през 2019 г.

Тази нагласа е породена от добре познатите ни рискови събития: Рискът от неуспешен Brexit, отслабващия ефект от фискалните стимули в САЩ, неяснотата, която започва да се намества във виждането на FED за бъдещето, търговските схватки между САЩ и Китай и предстоящото икономически забавяне в Китай. Кривата на доходността – която исторически сигнализира за рецесии при преминаването на краткосрочните лихвени нива над дългосрочните, все още “флиртува” около точката на пресичане.

Тези страхове напрактика могат да се самоизпълнят: фактът, че инвеститорите и дори домакинствата чувстват, че икономическия растеж е на тръни, може от само себе си да изложи на опасност инвестициите и потреблението. Риск, за който икономистите все по-силно алармират в своите прогнози.

“Започваме да наблюдаваме обратна причинно – следствена връзка. Лошите пазари започват да предизвикват лош фундамент.” – казва Ethan Harris, завеждащ global economics отдела в Bank of America. “Проблемът е, че икономиката може да понесе кратък период на висока волатилност и политическа несигурност, но търпението си има граници”.

Отслабването на пазарите, може да предизвика преговарящите по Brexit сделката да достигнат до консенсус или да окуражат Donald Trump да намери решение на търговския си спор с Китай, но според Harris, докато пазарите чакат тази де-ескалация и освобождаване на напрежението, ще наблюдаваме известен период на “говорене на глупости”.

Продължителния период на икономическа несигурност е опасен, защото крие в себе си рисковете за самоизпълнение. Тази идея не е нова. През 1990 г. икономистът Michael Woodford предлага идеята, че променящите се очаквания за бъдещия растеж, могат в настоящето да забавят решенията на инвеститорите, което само по себе си ще осъществи въпросните очаквания.

Harris обаче очаква напрежението покрай Brexit и търговската война да спадне, което ще разсее настоящата буря. Все пак, някои икономически индикатори започват да светят в червено в Европа и в САЩ, а през това време FED предприемат все по-затягаща политика. Ако ще имаме намаляване на напрежението, то ще е само затишие пред буря. Истинската буря, която тепърва предстои, а вече мрачните облаци започват да надвисват.

Източник: Bloomberg Finance L.P.

Графики: Used with permission of Bloomberg Finance L.P.


 Trader Martin Nikolov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс