www.varchev.com

Състоянието на пазарите на акции е по-лошо, отколкото си мислите

Вторника спадът на Dow Jones Industrial Average с 550 пункта се нареди като един от най-лошите дни в историята за през последните десетилетия.  В съотношението на цена към печалба за индекса S&P500, базирано на отчетите от последните 12 месеца имаме спад със 17% през тази година.

Макар и да наблюдаваме стойности близки до състоянието на пазара през 2008 година, цените на акциите все още показват значителни ръстове, откакто Trump беше избран за президент. Но инвеститорите предпочитат да търгуват акциите на компаниите според отчетните резултати (оценката на пазара), което е по-добрият индикатор за техните настроения за посоката на икономиката и очертава мнението им за политиката  на Trump по-добре, вместо да гледат текущите нива на цените на акциите и да си правят изводи от това. Рядко техните мисли и предусещания са се променяли толкова често, най-вече задвижени от нарастващата Търговска война, известните признаци на забавяне темповете на растеж в глобалната икономика и покачването на инфлацията и лихвите.

Keith Parker – стратег в UBS твърди, че S&P500 ще се покачи до $3200 или с повече от 20% до края на 2019 г. Също посочва, че по-големия темп на спестяване на потребителите, покачването на продуктивността на американските компании и на тези, които инвестират в САЩ ще доведе именно до това повишение догодина.

Но има и причини, от които да се спори дали материализирането на този възход ще се случи изобщо. Докато цените на акциите пада, оценките реално не са чак толкова ниски. Например, P/E съотношението е спаднало до 12.8 в края на 2008 г. преди пазара да започне своето възстановяване от следващата година.

По-големия проблем е, че факторите, които по принцип водят до по-високи пазарни оценки изчезват. Силен пазар на труда и търговски тарифи най-вероятно ще задвижат цените нагоре а корпоративните маржини ще се свият. Освен това, лихвите също се покачват и растежа се забавя. Тези елементи в съчетание подсказват за по-слаби пазарни оценки, вместо за по-високи.

Правите сте ако кажете, че пазарите са нестабилни и силно разклатени. Лошата новина е, че нещата могат да се влошат повече.

Източник: Bloomberg Finance L.P.

Графики: Used with permission of Bloomberg Finance L.P.


 Trader Martin Nikolov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс