www.varchev.com

С какво трябва да сме запознати преди IPO-то на Robinhood

Robinhood IPO

Не е необичайно за компания, която се готви да издаде IPO за първи път да разреши остатъчните си противоречия с регулаторите си за да може да се забравят по-дискредитиращите черти от миналото и чак тогава организира излизащото си парти като свеж дебютант.

Robinhood – брокерството с нулева комисионна, което може да се похвали с повече от 30 милиона клиенти, които са закупили на неговия терен, за да направят инвестицията забавна и достъпна, подаде заявление за първоначалното си публично предлагане на акции на 1 юли.

Това беше само един ден след като компанията уреди регулаторни твърдения, които трябва да накарат обикновения клиент или инвеститор да се замислят дали е разумно да го докоснат с 10-футов стълб.

Цената на сетълмента е 70 милиона щатски долара, включително 12,6 милиона долара за реституция на клиенти. Регулаторният орган на финансовата индустрия или Finra, който наложи споразумението, нарича глобата най-голямата в историята си.

Robinhood уреди случая Finra, без да признае или отрече обвиненията, но „се съгласи с вписването на констатациите на FINRA“, каза регулаторът. Лишено от своя жаргон, това твърдение предполага, че можете да тълкувате твърденията на Finra като верни.

Това не е добър поглед за компания, която се готви да издаде акции на обществеността за първи път, особено след като случаят на Finra е толкова изчерпателен. Нито пък е особено съвместимо с корпоративната хвалба на Robinhood, че нейната мисия е „демократизиране на финансите за всички“.

Основателите на компанията казват в писмо до акционери и клиенти, прикрепено към нейната регистрация за акции на SEC, че „вярваме, че е важно да можете да притежавате акции директно в компаниите, които обичате, без посредници“. (Разбира се, самият Робинхуд е посредник, но оставете това настрана.)

Всъщност представянето на Robinhood досега повдига въпроса дали Уолстрийт ще гледа накриво за някакви предполагаеми неправомерни действия, стига да има пари. Датата на публичното предлагане на Robinhood за Nasdaq не е определена, но се прогнозира, че фирмата може да струва 30 милиарда долара.

Отблизо.

Finra обвини Robinhood, че са подлъгали милиони клиенти с „фалшива или подвеждаща информация“ за салдата по техните сметки, че е оставила милиони клиенти неспособни да търгуват, тъй като техните ИТ системи са се повредили в критични моменти, и че е са одобрили хиляди клиенти за търговия с опции, въпреки че трябваше да знаят, че не са квалифицирани да търгуват на пазара на опции.

Компанията също така не успя да докладва на Finra десетки хиляди писмени жалби на клиенти, включително тези, подадени от клиенти, които са загубили пари поради технологичните си аварии, според констатациите на Finra.

Сред клиентите, заблудени да повярват, че са претърпели огромни загуби на опции, когато загубите им са били много по-малки или дори несъществуващи, е Алекс Кърнс, 20-годишен студент, получил съобщение от Robinhood един ден през юни 2020 г., че сметката му е на минус $730 000 долара.

Когато не можа да се свърже с отдела за обслужване на клиенти на Robinhood за обяснение, той отнема живота си. На следващия ден Робинхуд му изпрати съобщение, че всъщност не дължи нищо. Семейството му съди Робинхуд през февруари и уреди случая поверително миналия месец.

„Как 20-годишен без доходи успя да получи ливъридж на стойност почти милион долара?“ – попита Кърнс в бележка, която остави на родителите си. “Аз нямам представа какво съм правил досега.”

Споразумението Finra идва след сделката от декември 2020 г. с Комисията за ценни книжа и борси, в която Robinhood плати 65 милиона долара за уреждане на твърденията на SEC за това дали адекватно обясни на клиентите как е направил пари (Фирмата също не признава или отрича тези твърдения.)

Съберете всичко това и човек се изкушава да попита дали Robinhood преследва това, което може да се нарече философията на Uber, за да пребори регулаторния орган, за да види дали може да разкъса правилата.

Finra не намира практиката за очарователна. „Спазването на тези правила не е задължително и не може да бъде пожертвано заради иновациите или желанието да се„ пречупят нещата “и да се поправят по-късно“, заяви Джесика Хопър, шефът на правоприлагащите органи във Finra, след като обяви споразумението си.

Няколко думи за Робинхуд.

Фирмата е основана през 2015 г., но избухва в общественото съзнание по време на пандемията. Robinhood не начислява комисионни за сделки, като по този начин премахва бариерата от инвестиционния процес, което му е помогнало да привлече нова подгрупа от по-млади инвеститори.

Приложението му е създадено, за да наподобява видео игра, с функции, които изглежда са проектирани да привличат кръвта на клиентите, включително цифров душ с конфети, за да отбележат първите сделки на клиентите и други важни събития.

„Нашето приложение е просто, лесно за използване, ярко – може би дори възхитително“, се казва на уебсайта му. Регулаторите в Масачузетс подадоха жалба, че примамват неопитни клиенти да се отнасят към инвестициите като към игра.

Робинхуд играе централна роля в появата на така наречените меме акции като GameStop, които се изпомпват извън всякаква рационална оценка, основана на финансови аргументи.

Но фирмата не можеше да се справи със собственото си търсене на клиенти. Неговите ИТ системи са толкова претоварени, че на 2-3 март 2020 г., както установява Finra, уебсайтът и мобилните приложения напълно се изключват, оставяйки клиентите да не могат да влизат, променят или анулират поръчки. Нито можеха да достигнат до обслужване на клиенти, тъй като онлайн опциите му също се сринаха и нямаше телефонна линия за обслужване на клиенти на живо.

През 2018 и 2019 г. са настъпили много други прекъсвания, но Robinhood не е направил нищо, за да подобри своите системи, съобщи Finra. Регулаторът установи, че Robinhood има проблеми с издаването на точни декларации на клиентите за стойностите на техните притежания и салдото им върху маржовете, включително дали са изправени пред margin call.

Основно проблемно място е бизнесът на Robinhood за търговия с опции, според Finra. Опциите изглеждат прости, повърхностно – те са правото, но не и задължението да купуват или продават акции на определена цена, известна като ударна цена, до определена дата. Това може да бъде изгодно, ако притежавате правото да купувате (опция „кол“) на стойност 100 долара за акция, която струва, да речем, 110 долара, или правото на продажба („пут“) на стойност 100 долара на акция, която струва, да речем, 90 долара.

Ако към датата на изтичане цената на акцията е по-ниска от цената на ставка на опцията за кол, вие просто оставяте опцията да изтече и всичко, което сте загубили, е това, което сте платили за опцията, известна като премия. Ако е по-висока от ставната цена на пут опция, правото на продажба, оставяте тази опция да изтече.

Но пазарът може да бъде много по-сложен, ако човек продава, а не купува опции, защото това превръща правото в задължение. Човек може също да комбинира опции за call и put по сложни начини, които са трудни за разбиране от начинаещи.

Поради тази причина разпоредбите за ценни книжа изискват брокерите на опции да проверят дали техните клиенти са квалифицирани да търгуват с такива. Те трябва да преценят финансовите възможности на своите клиенти и техния инвестиционен опит, наред с други фактори.

Робинхуд се проваля в тази задача ,установи Финра. Вместо да накара фирмен служител да разгледа заявленията на клиентите за търговия с опции, той прехвърли тази задача на алгоритъм, известен като „бот за одобрение на опционен акаунт“, който лесно се заблуждава. Ботът одобри търговията с опции въз основа на очевидно неточна или измислена информация, каза Финра.

Той одобри сметките за клиенти, които са по-млади от 21 години, но твърдят, че имат тригодишен опит в търговията с опции – невъзможно, тъй като никой под 18 години не може да открие брокерска сметка.

Финра установи, че ботът не разпознава кога клиентите променят личната си информация, за да получат права за търговия с опции; един клиент, който беше отхвърлен, тъй като заяви в заявлението, че има „нисък“ толеранс на риска, просто подаде отново заявлението със „среден“ толеранс на риска и беше одобрен 13 секунди по-късно. Друг клиент беше отхвърлен за опции 15 пъти, преди да намери правилната формула, за да убеди бота да я допусне на пазара на опции.

Мистерията защо Robinhood би бил толкова толерантен по отношение на излагането на своите клиенти на риск от търговия с опции може да е била разрешена чрез подаването му за IPO. Този документ разкрива, че фирмата е реализирала красиви приходи от търговия с опции, чрез процес, известен като „плащане за потока на поръчките“.

Това е противоречива практика, чрез която брокери на дребно като Robinhood насочват поръчки на клиенти до големи търговски фирми, които обработват обема, срещу заплащане. (Robinhood не успя да разкрие напълно тази практика на клиентите и как тя може да повлияе на цените, на които те са купували и продавали ценни книжа, и това е нещото което накара SEC да ги разследва през декември.)

Според заявката Robinhood е събрал около 0,2% от стойността на притежанията на своите клиенти като плащане за поток на поръчки в края на първото тримесечие на тази година – $ 133,3 милиона в “приходи, основани на транзакции” от притежавани $ 65,1 милиард. Но той получи 9,7% от опциите на своите клиенти като плащане – 198 милиона долара за холдинги от само 2 милиарда долара. Очевидно пазарът на опции е cash cow за Robinhood в сравнение с фондовия пазар.

Това ни води до още един аспект от бизнеса на Robinhood, който стана известен чрез подаването му на регистрация на акции: Той се превърна в голям играч на пазара на криптовалути, особено в Dogecoin.

Dogecoin, както се случва, е криптовалута, която първоначално беше пусната като пародия на биткойн. Но тъй като нищо на крипто пазара няма смисъл от гледна точка на финансовите основи, то се утвърди като търгуем инструмент.

Сред „рисковите фактори“ Robinhood, изброени за потенциални инвеститори в неговото SEC подаване, е неговата неумерена зависимост от приходите от търговията с Dogecoin. През тримесечието, приключило на 31 март, те възлизат на около 6% от общите приходи от 420,4 милиона долара, или около 25 милиона долара.

Това е опасност не само защото пазарът на криптовалути е променливо волатилен, а защото Dogecoin е променлив дори в крипто критериите. Dogecoin се превърна в особена играчка на Илон Мъск, който изглежда се радва да управлява стойността и нагоре и надолу по желание чрез туитове и публични изявления.

Ако искате да инвестирате в Robinhood или да се регистрирате като клиент, никой не ви спира. Но историята на фирмата напомня, че Уолстрийт непрекъснато търси нови, по-лъскави начини да насочи част от парите си в джобовете си, а Robinhood изглежда най-новият и лъскав.


 Junior Trader Nikolay Yordanov

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
chat with dealer
CALL NOW