www.varchev.com

Технически метод за определяне обръщането на тренда

Рейтинг:

12345
Loading...

Лари Уилямс - “Капан за специалисти”, Виктор Сперандео - “2B”, Линда Рашке - “Супа от костенурки” и др.

Настоящата стратегия се основава на модел, който е максимална повтаряемост на различните времеви интервали на графиките. Той е по-стар от Вълновият анализ на Елиът, описан е от Ричард Уикоф в началото на миналия век, използван е под различни разновидности и наименования от Лари Уилямс - “Капан за специалисти”, Виктор Сперандео - “2B”, Линда Рашке - “Супа от костенурки” и др.

Логиката на метода е елементарна - продава се при наличието на съпротива, където се очаква цената да срещне препятствие и да тръгне надолу, и се купува на подкрепа, където цената се очаква да спре и да започне да нараства.

От гледна точка на традиционния технически анализ този метод може да бъде обяснен с формирането на тренд обръщащата фигура “двоен връх” и “двойно дъно”, а спрямо систематизацията, приета във Вълновия принцип на Елиът, се представя като неуспешна пета или “C” вълна в зависимост от броя на вълните в посока на текущото направление.

Методът е следният: Когато е налице ясно изразен възходящ тренд и пазарът тества и пробива последния направен максимум, след който трябва задължително да са минали поне 4 бара, като всеки от тях е по-нисък минимум от бара с екстремалната стойност, то е налице сигнал за продажба. След затварянето на бара, с който е осъществен пробивът, въвеждаме поръчка за продажба на едно минимално значение под минималната стойност на въпросния бар. Чакащата поръчка за ограничаване на загубата (stop-loss order) се слага на едно минимално значение над максимума на пробивния бар. Ако в рамките на 4 последователни бара не бъде изпълнена поръчката, я отменяме. Целта е да хванем обръщането на тренда, което само по себе си е трудно, но си заслужава, заради доброто съотношение риск/печалба за позицията. Ако успеем, ще спечелим няколко пъти повече, отколкото е рискът по сделката.

Моментът за закриване на позицията (target) определяме, като пренесем надолу разстоянието от върха на пробивния бар до дъното, разположено между двата върха с коефициент единица, като за начална негова точка определяме минимума на дъното.

На горната графика имаме формиран връх при максимума на бара, означен с точка А, защото след него има поне четири поредни бара с по-ниски максимуми от този при т. А (в случая са девет). След като има пробив на екстремума, определен от бар А (налице е нов връх в т. C), продаваме на 1 пипс под минимума на пробивния бар, който е направил новата по-висока стойност. Поръчката за ограничаване на загубата слагаме 1 пипс над новия максимум в т. C. Моментът за закриване на позицията определяме като пренесем разстоянието от точка B до C надолу, като започнем от минимума на т. B - целта означаваме с т. D.

Както се вижда, налице е двоен връх (маркиран от точките А и C), който е модел от класическия технически анализ и има недоразвита крайна вълна по теорията на Елиът. Ние ще открием късата позиция малко по-рано от пробива на дъното B и ще реализираме преимущество пред последователите на останалите методи на техническия анализ.
Същите правила за прилагане на метода се използват и при низходящ тренд, само че там моделът е обърнат обратно.
Така описаният модел не би следвало да се абсолютизира и да се използва самостоятелно. Хубаво е добавим и наличието на негативна дивергенция на някой осцилаторен индикатор (например MACD), за да бъде сигналът по-надежден. Това ще засили вероятността за благоприятен изход от сделката.

Представеният модел за пазарно поведение се отличава с обективност, простота и логичност, освен това е проверен от времето. Може да се наблюдава при всички времеви интервали и предоставя възможност за игра с добро съотношение риск/печалба.


 Varchev Traders

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни