www.varchev.com

„Това не е инфлация“: Според икономисти очакванията не кореспондират с реалността

Инфлационните очаквания се откъсват от реалността, което означава, че пазарите може да надценяват нарастването на доходността на хазната в САЩ, според Карл Уайнбърг, главен икономист в High Frequency Economics.

Глобалните пазари се разтърсиха през последните 24 часа, след като доходността по референтната 10-годишна държавна облигация на САЩ се покачи над 1,3% за първи път от февруари 2020 г., докато 30-годишната облигация също достигна най-високото си ниво за една година. Доходността се движи обратно на цените на облигациите.

Доходността има тенденция да се увеличава с очакванията за инфлация, тъй като инвеститорите в облигации започват да вярват, че централните банки ще им откажат газта и ще намалят своите покупки на активи. По-високата доходност може да означава и по-голямо обслужване на дълга за големите фирми, което има тенденция да събаря фондовите пазари, тъй като трейдърите преоценяват средата за инвестиране.

Пазарните очаквания за нивата на инфлация в САЩ са достигнали най-високите си нива за едно десетилетие, водени от увеличените перспективи за голям фискален пакет, напредъка във въвеждането на ваксини и задържаното потребителско търсене.

Уайнберг обаче предположи, че очакваното нарастване на инфлационните очаквания е нещо като червена херинга, когато се сблъсква с икономическите реалности.

„Това според мен е голямата грижа в момента, премахването на инфлационните очаквания. Важен елемент в инфлацията са заплатите и хората, които получават по-високи заплати по време на все още много висока безработица и все още много отпуснатост в икономиката “, каза той.

„Това би било знак, че е започнал процес на инфлация, но не виждаме никакви индикации за това. Това, което виждаме, е възприемането на инфлацията, подхранвана от цените на енергията.”

Уайнбърг твърди, че обществеността, която wivda по-високи цени на горивата, може да започне да се държи така, сякаш настъпва инфлация и отбеляза рязко покачване на цената на суровия петрол от ноември като катализатор за това.

„Ще видим може би около 2,75 процентни пункта увеличение на CPI (индекса на потребителските цени), но повишаването на CPI не е инфлация“, каза той, прогнозирайки, че основният ефект от нарастващите енергийни разходи и нарастването на инфлационните очаквания ще „излезе от цифрите“ до края на годината.

„Ние се връщаме към нормалното от депресивна база, ние не сме в царството никъде близо до мястото, където се вижда истинската инфлация.“

Увеличаването на инфлацията „няма да продължи“
Скептицизмът на Уайнбърг се потвърждава от Марк Хефеле, главен инвестиционен директор в UBS Global Wealth Management, който заяви, че макар да е вероятно краткосрочен ръст на инфлацията, няма признаци на продължителен натиск на цените нагоре, който да принуди Федералният резерв да оттегли стимулите си преждевременно.

„Миналогодишните фискални пакети в САЩ се противопоставиха на колапса в дейността на частния сектор в опит да върнат икономиката на нивото си преди Covid-19. Новият пакет ще добави стимул към икономика, която все още е под потенциала, а разходите ще бъдат разпределени в рамките на няколко години“, каза Хефеле.

Той предположи, че голяма част от краткосрочния инфлационен натиск е резултат от необичайни различия в търсенето и предлагането, предизвикани от пандемията, която трябва да се изпари, когато икономическата активност се нормализира.

„Излишният капацитет в икономиката също вероятно ще възпрепятства способността на компаниите да предават по-високи цени на суровините на потребителите“, каза Хефеле.

„Фактът, че очакванията за краткосрочна инфлация на пазара са по-високи от дългосрочните очаквания, е в съответствие с виждането, че нарастването на инфлацията няма да продължи.“

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW