www.varchev.com

Топ акцентите на новата седмица

С липсата на големи икономически новини и доклади за приходите на компаниите през идващата седмица, свързаните с търговията заглавия най-вероятно ще диктуват сентимента, след като администрацията на Donald Trump обяви нови тарифи на стойност $50 млрд. към китайските вносни стоки и Пекин заплаши да отвърне на удара.

Глобалните финансови пазари също ще обърнат своето внимание към “Форума на Централното Банкиране” на Европейската Централна Банка в Португалия тази седмица, панелна дискусия, включваща главите на европейската, щатска и японска централна банка.

Оставайки на фронта на централните банки, тази на Великобритания се очаква да запази основния лихвен процент непроменен, но фокуса ще бъде върху насоките за срещата през Август, когато пазарите определят шансовете за повишение на ставките на над 50%.

В същото време, пазарните участници ще следят данните за бизнес активността в еврозоната.

Важно е също така да се отбележи, че пазарите ще бъдат фокусирани върху срещата на ОПЕК, на която ще се обсъди продукцията.

1. Търговските отношения между САЩ – Китай

Ескалиращата търговска реторика ще държи инвеститорите на пръсти, след като Donald Trump обяви $50 млрд. тарифи на китайските вносни стоки в Петък, подтиквайки Пекин да предупредят за подобен отговор.

Trump предостави списък с повече от 800 стратегически важни вносни стоки от Китай, които ще бъдат обект на 25% тарифи, влизащи в сила на 6 Юли, включително автомобили.

2. “Форума на централното банкиране” от ECB

Петият годишен “Форум на централното банкиране” от ECB ще се проведе в Синтра, Португалия от Понеделник до Сряда.

Той ще се фокусира върху цените в напредналите икономики. По време на трите сесии, приблизително 150 централни банкери, академици, финансови журналисти и големи пазарни участници ще изразят своето мнение и ще обменят идеи относно текущите икономически въпроси и проблеми и ще обсъдят подбрани теми с дългосрочна перспектива.

3. Решението за основния лихвен процент на Bank of England (BoE)

Централната банка се очаква да запази монетарната си политика непроменена през тази седмица, като основния фокус ще падне върху насоки за бъдещата среща, която ще се проведе през Август. Официалното решение ще се вземе в Четвъртък, като няма да има пресконференция, въпреки че управителя на банката Mark Carney ще изнесе реч на годишната вечеря на банкерите в London’s Mansion House същата вечер.

4. PMI в еврозоната

IHS Markit Composite Purchasing Manager’s Index (PMI) за еврозоната ще бъде публикуван в последния трейдинг ден от седмицата, на фона на очакванията за умерено понижение до 53.9, което ще бъде най-ниската стойност за почти 2 години. Индекса измерва комбинираната продукция в секторите на производството и услугите и се счита за добър показател за цялостното състояние на икономиката.

5. Срещата на ОПЕК

Петролните министри на ОПЕК, Русия и други основни страни – производителки ще се срещнат във Виена в Четвъртък и Петък за да обсъдят текущите проблеми и разногласия, свързани с споразумението за добив.

Повечето пазарни анализатори очакват, че петролният картел ще обсъди промяна на споразумението, което намаля дневното производство с 1.8 милиона барела от пазара за последните 18 месеца. Русия налага мнението си да върне милион барела на ден към пазарите. Саудитска Арабия най-вероятно ще опита да намали бройката за да попречи цените да паднат прекалено много. Но, не всички членове на ОПЕК са съгласни с това. Иран, Венецуела и Ирак са на мнение, че текущото споразумение е добро и трябва да се запази. Цените на черното злато загубиха над 4% само в Петък, тъй като трейдърите очакват повишение на глобалното предлагане.


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс