www.varchev.com

Топ специалистите на Wall St в търсене на следващите “Fangs”

Миналото десетилетие беше наистина изключително за фондовите пазари, като почти всички активи записаха огромни печалби. Но ако трябва да сложим определение на периода, то то ще бъде “десетилетието на Fangs”.

Списъка в групата варира. Оригиналният Fang клуб е съставен от Facebook, Amazon, Netflix и Google, но мнозина добавят и Apple, за да го направят Faang, както и Salesforce, за да стане Faangs. Някои анализатори дори внедриха Microsoft (Famangs?) в групата, докато индекса New York Stock Exchange’s Fang + включва също така Tesla и Twitter, заедно с Alibaba и Baidu от Китай.

Днес, групата е синоним на големи, бързо растящи технологични Щатски компании, които просто казано доминираха пазарите през 2010. Въпросът е: дали новото десетилетие ще бъде отново силно за Fang, или други части от фондовия пазар ще доминират на тяхно място.

Трудно е да се направи точна прогноза. Но повечето анализатори и експерти очакват технологичните компании да продължат с възхода си – дори и ако лидерството между тях се измени.

“Технологията ще продължи да доминира”, каза Peter Oppenheimer, Chief Global Equity Strategist в Goldman Sachs и бивш финансов директор на Apple. “Имаше невероятен растеж в някои компании, които се превърнаха в такива с мега – пазарна капитализация. Съществува възможност да има компании, които все още не са набрали популярност – да се превърнат в следващия голям удар за десетилетието.

И докато почти всеки сектор се наслади на добри печалби, трудно е да се пренебрегне важността на технологичните компании във възстановяването на икономиката след кризата. Facebook, Amazon, Apple, Alphabet и Microsoft добавиха към фондовия пазар $4.3 трилиона в пазарна капитализация. Това е стойността на целия пазар във Великобритания и почти целия такъв в Китай.

Технологията вече съставлява над 25% от стойността на щатските пазари, което я прави най-големия сектор. И докато доминацията бледнее пред тази на енергийните компании от началото на 20-ти век – или тази на железопътните фирми през втората половина на 19-ти век – позицията им изглежда трудна за изместване.

Като изключим кратък период през средата на 2000-те години, когато финансовите компании бяха на върха, технологичните са най-големите в САЩ от 1990 насам. Mr. Oppenheimer вижда малък шанс това да се промени. “Исторически, фондовият пазар рефлектира основните двигатели за икономиката и нещата не се изменят толкова лесно,” казва той.

Обаче, повишението накара голяма част от компаниите във Fang – както и много, които са близо до тази група – да изглеждат скъпи. Това прави новото десетилетие по-трудно за прогнозирани, що се отнася до възвръщаемост.

Технологичните компании може да продължат да разширяват своите бизнеси, но това не означава, че техните акции ще продължат да мачкат всички останали по същия начин. Например, Microsoft направи връх над $59 през Декември 1999, но й отне 16 години да удари това ниво отново, след dotcom балона – дори и когато Redmond, базираната във Washington компания почти удвои печалбите си за този период.

Допълнително: “Big Tech” са изправени пред много потенциални проблеми, включително затегнати регулации, де-глобализация, както и негативна реакция от потребителите, отбелязва Andrew Milligan, head of global strategy в Aberdeen Standard Investments.

Mark Haefele, chief investment officer в UBS Wealth Management мисли, че инвеститорите трябва да се насочат към съседните, нововъзникващи сектори, като акции “фокусирани върху устойчиво инвестиране, дигитална трансформация, генетични терапии и прочие”.

Mr Oppenheimer също мисли, че компаниите, които са се заели с тежката битка срещу климатичните промени ще се представят изключително добре през следващите години.

“Много държави се задължават да намалят въглеродните емисии, а това изисква големи инвестиции в нови технологии”, каза той. “Това ще създаде голям растеж в компании, които не сме чували, но също така ще промени и много от известните компании, особено големите енергийни.”

И докато това натиска инвеститорите да зарежат компании, които извличат въглеводород от земята – заедно със старите кампании срещу тютюна – това може да промени енергийния сектор в неговата основа. “Ще е добре да пренебрегнем петролните компании, но като се има предвид мащаба на нужните инвестиции, те най-вероятно ще се наложи да бъдат част от решението,” казва той.

Стар фаворит също може да изплува пред полезрението на големите инвеститори. Kristina Hooper, chief global strategist в Invesco казва, че нововъзникващите пазари ще изглеждат “много атрактивно” през новото десетилетие, като се види колко са изостанали от развитите такива за по-голямата част от периода след кризата, въпреки че се наслаждаваха на много по-добри икономически перспективи.

“Технологията ще продължи да доминира, но новото десетилетие ще бъде десетилетието на нововъзникващите пазари”, казва тя. “Имате зрял среден клас, който има далеч по-добри счетоводни показатели и много по-добра демография.”

Възможно е обаче след 10 години секторните дефиниции, които винаги са някак произволни, да се разпаднат напълно. Дори идеята за „технологична компания“ може да бъде анахронизъм.

“До тогава ще казваме, че технологията е толкова разпространена из всички сектори, че просто ще се питаме, какво всъщност е технологичен сектор”, казва Mr. Milligan.

Източник: Financial Times

Original Post: Wall Street strategists look to unearth the next ‘Fangs’


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс