www.varchev.com

“Треска за злато” е обзела инвеститорите

Златото, което е критикувано заради липсата на доходност и практическа полза, предлага нещо, което вече облигациите с отрицателна доходност не предлагат – защита от инфлацията. Освен това, златото е чудесен избор за хеджиране с тази доходност при облигациите.

Централните банки в опита си да рестартират икономическия растеж, започват да изсмукват доходността от държавните или корпоративните ценни книжа. В този случай, златото отново става примамливо за инвеститорите.

За последните пет години, съпротивата при $1350 беше прекалено силна за златото да я пречупи. Това се промени през юни, когато стана ясно накъде ще потегли следващия курс на ФЕД за монетарната политика. Сега златото се търгува на нива около $1440, а среброто също го следва.

Свойствата на златото като инвестиционен актив да бори инфлацията вече влизат в употреба. Златото става все по-примамливо в среда, в която лихвите започват да се намаляват, което води до почти отрицателна доходност при облигациите. Корелацията между цената на златото и очакванията за лихвите по ипотеките е на най-високите си нива.

Дори и преди отчитането на ефекта от инфлацията, светът на облигациите нарасна до $13 трилиона през този месец. Добавете покачването в цените и стойността се надува до $25 трилиона. Възможно е дори да премине над $30 милиарда, ако ФЕД намалят лихвите два пъти през тази година.

Все пак, доходността на златото е никаква. Всъщност, това е първоначалният актив, който има отрицателна доходност. Складирането на злато по трезори струва пари. Някои компании в Лондон, таксуват частните си клиенти с между 12 и 20 базисни точки от стойността на метала за складирането на златото за една година. Големите клиенти, като централните банки, могат да подсигурят опазване на вашите активи за 8 пункта. Подобно на това, купуването на ETF-и също струва пари. Въпреки това заявките за трезори се покачват.

Хедж фондовете продължават да залагат, че цената ще продължи да се покачва, но за момента средно дългите позиции при фючърсите на ценния метал са само 36%. Това е все още по-малко от стойностите през 2011, 2016 и 2017. Това предполага, че има още място за покачване на цената, като се очаква все повече фондове да алокират повече средства в злато.

Източник: Bloomberg Finance L.P.

Графики: Used with permission of Bloomberg Finance L.P.


 Trader Martin Nikolov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс