www.varchev.com

Три акции при лошите пазарни времена

След няколко години на възвръщаемост на фондовия пазар, сега инвеститорите са изправени пред нарастваща инфлация и страхове от рецесия 

В тази статия обсъждаме перспективите на три главни партньорства с ограничена отговорност , които предлагат доходи от дистрибуция с граница на безопасност, което може да направи по-лесно за инвеститорите да издържат на лошите времена. Тези акции са Enterprise Products Partners ( EPD ), Magellan Midstream Partners ( MMP ) и MPLX ( MPLX ).

Enterprise Products

Enterprise Products Partners е средна MLP компания с широка мрежа от тръбопроводи и резервоари за съхранение. Мрежата му включва близо 50 000 мили тръбопроводи за природен газ, течен природен газ, суров нефт и рафинирани продукти. Освен това има капацитет за съхранение от над 250 милиона барела.

Enterprise Products Partners е една от най-устойчивите компании в енергийния сектор, благодарение на дефанзивния си бизнес модел. MLP събира такси, които са пропорционални на обемите продукти, транспортирани и съхранявани в неговата мрежа. Ключова характеристика е фактът, че компанията подписва договори за минимални обеми със своите клиенти и по този начин получава надеждни суми на такси, дори ако клиентите й транспортират по-малки обеми от очакваното.

Устойчивостта на Enterprise Products Partners на рецесии е ясно отразена в неговия изключителен рекорд за растеж на дистрибуцията. MLP повишава дивидента си за 22 последователни години. Тъй като този период включва Голямата рецесия, спада от 70% на цената на петрола през 2014-2016 г. и кризата с коронавируса, има изключително малко енергийни компании, които могат да се похвалят с толкова дълга поредица от растеж на дистрибуцията.

Enterprise Products Partners почти напълно се възстанови от пандемията, като обемите й се доближиха до нивата отпреди пандемията. Освен това акциите в момента предлагат 7,8% доходност от разпределение. Като се има предвид стабилният коефициент на изплащане от 58% от акциите, неговият приличен баланс и неговата устойчивост на спадове, инвеститорите трябва да са сигурни, че разпределението е безопасно в обозримо бъдеще. Следователно Enterprise Products Partners предлага сигурно убежище в силно инфлационна среда, преобладаваща в момента.

Magellan Midstream

Magellan Midstream Partners има най-дългата тръбопроводна система за рафинирани продукти, която е свързана с почти половината от общия рафиниращ капацитет на САЩ. Транспортирането и съхранението на рафинирани продукти генерира 65% от общите оперативни приходи, докато транспортирането и съхранението на суров петрол генерира останалите 35% от оперативните приходи.

Magellan има устойчив бизнес модел, който е много подобен на бизнес модела на Enterprise Products Partners. 

Magellan е договорил повече от 70% от капацитета на своя тръбопровод с минимални изисквания за обем за следващите пет години и следователно неговите парични потоци трябва да се считат за надеждни дори в случай на значителен спад в енергийния сектор.

Благодарение на отбранителния си бизнес модел Magellan се оказа почти имунизиран срещу спадове, включително кризата с коронавируса. Докато повечето енергийни компании отбелязаха срив на приходите си и намалиха дивидентите си през 2020 г., Magellan отчете само 18% намаление на своя разпределим паричен поток на единица и продължи да увеличава разпределението си.

Magellan има рекорд за разпространение. Компанията повиши разпространението си за 70 последователни тримесечия с 12% среден годишен темп, докато не замрази разпространението си през второто тримесечие на 2020 г. поради пандемията. Те плащат същото разпределение за седем последователни тримесечия и възобновява повишаването на разпределението си през четвъртото тримесечие на 2021 г. благодарение на възстановяването на енергийния сектор. Като цяло Magellan е увеличил разпространението си в продължение на 20 последователни години със среден годишен темп от 10%.

Освен това Magellan в момента предлага 8,8% доходност от разпространение. Като се има предвид неговият приличен коефициент на покритие на разпространението от 1,2, неговият дефанзивен бизнес модел и неговият здравословен баланс, безопасно е да се заключи, че разпространението е безопасно в обозримо бъдеще. От друга страна, поради неясния набор от проекти за растеж, инвеститорите не трябва да очакват значителен ръст на дистрибуцията в бъдеще. Въпреки това, доходност на акциите и тяхната защитна природа със сигурност предлагат атрактивна комбинация в настоящата инвестиционна среда.

MPLX

MPLX е диверсифицирана MLP, която е създадена от Marathon Petroleum (MPC) през 2012 г. Работи в два сегмента: Логистика и складиране , което включва транспортиране и съхранение на суров петрол и рафинирани продукти, и събиране и преработка , които е свързано с природен газ и течности от природен газ. Логистиката и съхранението генерират приблизително 65% от общата EBITDA на MPLX.

Точно като Enterprise Products Partners и Magellan, MPLX има базиран модел на такси, който включва договори за минимален обем и се оказа устойчив на спадовете в енергийния сектор. Следователно е естествено, че MPLX се оказа много по-устойчива на коронавирусната криза от средната енергийна компания. Неговият разпределим паричен поток на единица е намалял само с 9% през 2020 г. и се е възстановил над нивата отпреди пандемията, до нови върхове за всички времена.

Важно да се отбележи, че MPLX никога не е прекъсвал разпространението си през цялата си 10-годишна история. Компанията в момента предлага 9,7% дистрибуционна доходност, със солиден коефициент на покритие на дистрибуцията от 1,65 и здравословен коефициент на ливъридж от 3,7. Предвид тези показатели и дефанзивния бизнес модел на MLP, инвеститорите могат да бъдат спокойни, че разпределението ще остане безопасно при липса на продължителен спад в енергийния сектор.


 Dealer Anatoliy Pavlov

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
chat with dealer
CALL NOW