www.varchev.com

Три дефанзивни акции за вашето портфолио при пазарни трусове

През май инвеститорите бяха “на нокти”, като доказаха като изключение от статистиката, че “Sell in May and go away” работи, но при определени условия. Предвид възобновения оптимизъм от началото на юни обаче, тази статистика отново остава на заден план. Дори и така, все пак инвеститорите бяха си имаха едно на ум за дефанзивните сектори и облигациите.

Основните индекси отново се търгуват близо до своите исторически върхове, но все пак много от инвеститорите остават предпазливо настроени. Ежедневно медийното пространство тиражира, спекулира, направо на ръба на пропагандира, идването на рецесия, рисковите фактори съпътстват пазарите постоянно. Нищо чудно, че пазарните участници търсят евтини акции на компании, чиито резултати могат да се предвидят по-лесно, имат добър дивидент и стабилно представяне.

Секторът Utilities се оказа най – подходящия за много от инвеститорите. Реалността е такава, че инвеститорите насочени към дивиденти мигрират към Utilities. Процес, който трае вече 10 години, като изглежда това е единственото място, където вашите пари “ще са на сигурно”. С крива на доходността почти flat или обърната, тези акции предлагат най-атрактивния дивидент и защита.

В индекса S&P500 има в момента 28 Utilities акции, но само три отговарят на критерия за хеджиране ако искате го наречете.

  • Акции, които са с 10% над първоначалния потенциален таргет от аналзиаторите
  • Процент на дивидент по-висок от процента на доходност от 10 и 30 – годишните облигации
  • Оценките за отчетите да са поне 20 пъти над очакванията

Тези три компании също така съществуват от повече от 100 години. От 28-те компании, само половината в момента се търгуват над таргетите на анализаторите си, включително American Electric Power, American Water Works, ConEd, NextEra Energy, Southern Company, Sempra и Xcel.

До 13.06.2019, доходността по 10 – годишните облигации е 2.12%, а на 30 – годишните 2.61%.

CenterPoint Energy е utility, газова компания с пазарна капитализация от $14.7 милиарда. В момента се търгуват около $29. Таргета на анализаторите е $31.88, а дивидента е бил 3.9%. 52 – седмичния рейндж на акциите е от $25.65 до $31.42. Компанията е оценена 16 пъти над първоначалните очаквания.

Edison International е електрическа, utility компания с пазарна капитализация от $19 милиарда. Таргета е $71.18, а в момента се търгува около $59.79 на акция. Дивидента е 4.1%. Оценена е на 13 пъти повече от очакванията.

ONEOK е също газова компания в utility сектора, с пазарен дял от $27 милиарда. Търгува се около $65.06 за акция, като консенсуса е за $71.74. Дивидента е %5.3. 52 – седмичния рейндж е от $50.26 до $71.99, а компанията е оценена на 17.5 пъти повече.

Понякога оценките на акциите и доходността на облигациите създават интересни момент за инвеститорите, търсещи стойност, и тези, които търсят сигурност вместо да бъдат агресивни. Факта, че дългосрочните ДЦК са близо до исторически дъна и намерението на ФЕД повече да не вдига лихвите, създава лоши условия за агресивните инвеститори и започват все по-трудно да наваксват.

Снимка: Flickr


 Trader Martin Nikolov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс