www.varchev.com

Три урока за банкери от Warren Buffett

Разумно е да каже, че най-големият банкер в Съединените щати днес изобщо не е банкер – той е застраховател.

Може и да сте го чували.

Warren Buffett.

Като президент и CEO на Berkshire Hathaway, фокусираният към застраховките конгломерат, базиран в Омаха, Небраска, Buffett менажира едно от най-големите портфолиа от банкови инвестиции в страната.

Berkshire притежава големи експозици в големите банки:

9.9% в Wells Fargo & Co

6.8% в Bank of America Group

6.3% в U.S. Bancorp

5.3% в The Bank of New York Mellon Corporation

3.7% в M&T Bank Corp.

Това, че Buffett е направил толкова големи инвестиции в банките не е съвпадение.

Ако има две неща, които той оценява на високо ниво, благодарение на опита си в застраховането, това е ливъридж и цикли – същите две качества, които правят банкирането толкова уникално.

Ето защо си струва да слушате Buffett , когато той се противопоставя на банковото дело, както често го прави в годишните си писма и интервюта с медиите.

Това е от писмото му за акционер от 1991 г.:

„Когато активите са 20 пъти собствен капитал – общо съотношение в [банковата] индустрия – грешките, които включват само малка част от активите, могат да унищожат голяма част от собствения капитал. И грешките са по-скоро правило, а не изключение в много големи банки. Повечето от тях са резултат от мениджърски провал, който описахме миналата година, когато обсъждахме „институционалния императив“: склонността на ръководителите безмислено да имитират поведението на своите връстници, независимо колко глупаво може да бъде това. “

Buffett има предвид хаоса, нанесен върху банките по време на рязък спад в търговските недвижими имоти в началото на 90-те години, когато Berkshire купи 10 процента от Wells Fargo.

Според него за банкерите е критично да поддържат дисциплина, особено когато всички около вас не го правят.

Друго нещо, за което Buffett говори много, е конкурентно предимство.

Ето го в интервю през 2009 г. с Fortune:

„Ако сте производител на ниски цени във всеки бизнес – а парите са вашата суровина в банковото дело – имате адски предимство. Ако имате предимство от половин точка. , , половин точка от 1 трилион долара е 5 милиарда долара годишно. “

И ето подборка от писмото му към акционерите през 1987 г. изчерпва идеята по-пълно, макар и в контекста на застрахователния отрасъл, който се сблъсква с почти идентична конкурентна динамика с банковата:

„Застрахователният бранш е прокълнат с множество мрачни икономически характеристики, които водят до лоша дългосрочна перспектива: стотици конкуренти, лекота на влизане и продукт, който не може да бъде разграничен по някакъв смислен начин. В такъв стоков бизнес само много нискотарифен оператор или човек, работещ в защитена и обикновено малка ниша, може да поддържа високи нива на рентабилност. “

Един нюанс на ефективността в банковото дело е, че той не просто повишава директно рентабилността, като освобождава повече приходи; също толкова важен е косвеният му ефект.

Това е точка на председателя и главен изпълнителен директор на U.S. Bancorp’s Andy Cecere в скорошно, макар и несвързано интервю за банката с Bank Director..

Ефективните банки не трябва да се стремят към качеството на кредита, за да генерират задоволителна възвръщаемост, което намалява загубите по кредити в края на кредитния цикъл, казва Cecere. И като следствие, ефективните банки могат да се конкурират по-агресивно за най-кредитоспособните клиенти, като допълнително ограничават загубите от кредит в трудни времена.

Не е случайно, от своя страна, че U.S. Bancorp последователно са едни от най-ефективните банки и дисциплинирани анкетьори от индустрията след своето трансформативно сливане преди близо две десетилетия.

И докато нито Buffett, нито неговата философия излязоха по време на интервюто със Сесере, Berkshire Hathaway е един от най-големите акционери в САЩ.

Последният урок за банкирането, който може да бъде извлечен от Buffett, включва неговия подход към сливанията и придобиванията.

Buffett многократно е казвал в миналото, че предпочита да плаща справедлива цена за прекрасна компания, отколкото прекрасна цена за справедлива компания. Освен това, при равни други условия, Buffett винаги е предпочитал съществуващото управление да остане и да продължи по пътя си на успех.

„Тъй като ливъридж от 20: 1 увеличава ефекта от управленските силни и слаби страни, ние нямаме интерес да купуваме акции на банка с лошо управление на„ евтина “цена. Вместо това единственият ни интерес е да купуваме в добре управлявани банки на справедливи цени. “

Това е стил, напомнящ нечестивия подход на партньорство при сливания и придобивания, използван от John B. McCoy, който вечеря с Buffett, за да превърне бившата Bank One от третата по големина банка в Колумб, Охайо, в шестата по големина банка в страната , преди по-късно сливане с JPMorgan Chase & Co.

Накратко, въпреки че е вярно, че повечето хора не смятат Buffett за банкер, това не означава, че банкерите не могат да научат много от неговите наблюдения върху индустрията.


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс