www.varchev.com

Търгуване на обръщащи барове и Дожи – price action

Доджи свещи са тези, чиято цена на отваряне и затваряне е същата. Те обикновенно имат относително малки горна и долна сенки, въпреки наличието на очакванията. В снимката по-долу, може да видите някои от Доджи моделите.

В графиката ще се забележат и някои обръщащи барове(пумпали). Обръщащите барове(пумпали) са подобни на доджи и във Форекс могат да бъдат търгувани по същия начин.

Spinning top японски свещи са тези, чиято цена на отваряне и затваряне се различават с няколко пипа. Те също като доджи свещите имат сравнително малка горна и долна сянка.

Как да търгуваме Обръщащи барове(пумпали) и образования на Доджи свещи

Много неуврени трейдъри се отнасят към spinning top или доджи като обръщаща формация. Тези два бара може да сигнализират за вероятно обръщане в цената, но единственото нещо, което ни казват със сигурност е, че пазарът не е сигурен относно в коя посока би трябвало да поеме цената.

Ако формацията въртящи се върхове (spinning tops) се образува при възходящ тренд, това обикновено означава, че няма много останали купувачи и е възможен обрат. Ако пък се образува при низходящ тренд, това означава, че няма много останали продавачи.

В примера по-горе, цената се е обърнала веднъж, но честоspinning top или доджи формация сигнализира, че цената просто се движи бавно до нива на подкрепа или съпротива. Цената може винаги да продължи в посоката, която е следвала преди.

Най-важното нещо, което би трябвало да усвоите от урока е, че Доджи и обръщащи барове(пумпали) сигнализира неутралност в пазара – не обръщане в цената. Доджи и Обръщащи барове(пумпали) могат да бъдат използвани като ни подготвят за вероятен вход и може да се използват да отбележат зони на подкрепа и съпротива. Обаче не трябва никога да базирате решение за търгувия само на доджи формация или обръщащи барове(пумпали) свещи.

Свещите доджи имат къси сенки и еднаква цена на отваряне и на затваряне или много къси тела.

Доджи свещта означава нерешителност на купувачи и продавачи. Тя показва, че цената се е движила както над, така и под цената на отваряне, но сесията е приключила много близо до нивото на отваряне. Нито купувачите, нито продавачите са успели да поемат контрола и по същество сесията е завършила с равен резултат.

Има 4 различни вида доджи. Дължината на горната и долната сянка могат да варират и в зависимост от това доджи може да изглежда като кръст, знака плюс, минус или свещ с формата на буквата Т или обърната буква Т.

Ако доджи свещта се е формирала след серия от свещи с дълги тела (например бели Марубозу), то това е сигнал, че пазарът може би ще започне нов тренд. В тази ситуация трейдърът може да се подготви за откриване на къса позиция, когато получи други сигнали. StopLoss следва да бъде поставен на няколко пипа над най-високата точка на доджи свещта.

Ако доджи се образува след серия от свещи с дълги пълни тела (например черни Марубозу), то това е сигнал, че пазарът може да започне нов възходящ тренд. При тази ситуация, трейдърът може да очаква допълнителни сигнали, за да открие дълга позиция. StopLoss следва да бъде поставен на няколко пипа под най-ниската точка на доджи свещта.

 


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс