www.varchev.com

Уол Стрийт ветеранка дава съвет за дълга кариера

Ирене Бергман наближава 100 и има някои съвети за да се наслаждавате на дълга кариера на Уол Стрийт:

Да не се прави нищо глупаво. Въпреки че много инвеститори в днешно време преследват бързи печалби, това е най-добре да се изчака най-малко три години, или още по-добре, много повече, преди да оцените вложенията си . Но не се страхувайте от преразглеждане на вашата стратегия, казва тя. Ако задълбоченото проучване благоприятства промяна в портфейла, имайте кураж да направите промени.
“Колкото по-дълго сте в бизнеса, по-песимистични сигнали получавате”, каза Бергман с мекия си глас, като отбелязва, че според нея в момента акциите са прекалено скъпи. И все пак, “Аз съм в състояние да съм бичи, защото, когато се вгледате в акциите, мога да си представя, какво беше преди 40 години.”

Като един от най-старите работещи професионалисти в една индустрия, управлявана от мъже преди половината от нейната възраст, Бергман получава рядко възможност. Тя си спомня, малките частни фирми, основани от германските евреи през 19-ти век, които се появиха на Уол Стреет преди тяхния модел на партньорство да даде път на публичното им листване и често поддъл на все по-ожесточен тласък за печалба.

“Начинът, по който се прави бизнес се е променило”, каза тя. “Сега е много по-конкурентна средата, с много често забивания на ножове в  гърба.”
Гостите на Бергман в апартамента и в Манхатън , където тя е живяла в продължение на повече от 60 години, могат да бъдат поканени да пийнат водка или скоч, докато седи на мебели изработени в Европа преди Втората световна война, столове на Lуи XV Френски. Четири лични асистенти обслужват нуждите й денонощно, а тя се обръща към колеги, когато се нуждае от анализи по конкретни ценни книжа. Тя не се e омъжваla и  няма деца, тя притежава малтийскоto име Фани..

Кариерата й беше близо до реализацията на една тийнейджърска мечта В едно есе тя пише, че иска да последва баща си, частен банкер, Той направи този свят да изглежда толкова “жив”, казва тя. Тя би била първата жена,  на тази позиция.
Тези стремежи се в застой за кратко време когато нацистите преследват семейството и евреи от Германия и след това от Холандия. Те пристигат в САЩ през 1942 г. Бергман започва да работи като секретарка в банка. Петнадесет години по-късно, тя се присъединява към Hallgarten & Co., член на Нюйоркската фондова борса.

“Жените на Wall Street не са много популярни,” каза тя. Тя ще се присъедини Loeb Rhoades & Co., и през 1973 г към, Stralem, когато вече най-накрая ще  се почувства на мястото си “Това е първото място, където бях третирана като равен.”

Stralem управлява около $ 2 млрд активи и работи върху стратегия насочена към откриване на “понижаващи” и “повишаващи” движения на акциите. Тя управлява пари на институции и индивидуални сметки, от които 11 са на Бергман. Тя служи на своя инвестиционен комитет.

Бергман, спря да посещава своя офис през декември и става на 100 през август, приписват дълголетие и на добри гени, а не някаква специална диета. Бергман говори с колегите си от Stralem  ежедневно и разговаря с някои клиенти всяка седмица.
“Тя е преживяла множество бизнес цикли, възходи и падения, рецесии, депресии, и има добро чувство на къде нещата се развиват”, каза Джордж Фалк, лекар по вътрешни болести в частна практика в Манхатън. “Тя разбира нуждите ми, има моите интереси в сърцето, а не преди всичко да се интересува как да вземе много пари от мен. Имам голямо доверие в нея. ”
Следвоенния опит на семейството й да информира и съвета и днес. Защото и отнело десет години след идването си в Ню Йорк да възстанови богатството на семейството си, които бяха замразени от американски и холандски власти, тя подчертава значението на защита на средствата.

Един светъл лъч за днешния инвеститор е способността да се продават на големи блокове и бързо акциите, каза Бергман. Преди години, това би отнело на Stralem седмици, за да изпълни голяма поръчка. Сега тя отнема няколко часа или дни.
В същото време, скоросттаима “големи недостатъци”, каза тя. “Хората, които търгуват не трябва да правят нещо твърде бързо.”
Предпазливостта й е предадена на лоялните клиенти, според Фиип Лабауне, ръководител на търговския отдел на Stralem, който каза, че за почти 20 години във фирмата, той никога не я виждал да загуби сметка.

“В този бизнес, вие трябва да получите доверието на своите клиенти,” каза Бергман. “Не е нужно да си с клиентите в продължение на три седмици, а да ги имате в продължение на най-малко три години. Трябва да се знае , че това отнема толкова време, ако си вършите добре работата. “

Клиентите оценяват, че тя си има собствено богатство. “Те имаха чувството, че аз не трябва да бъркам техните сметки, защото имах пари за себе си,” каза тя.

Бергман си спомня пропускането на една . Apple Inc.

“Аз пропуснах Apple напълно”, каза тя. “Apple е твърде много за мен.”
Това я отвежда в един съвет: Направете си собствени решения.
“Винаги съм искал да правя това, което искам да направя, след това е по моя вина”, каза тя. “Не мога да обвинявам никого.”


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс