www.varchev.com

Уорън Бъфет: Три качества, които ценя в човека

Младежи често посещават Уорън Бъфет. И когато се срещнат с него, той обикновено си прави експеримент с тях, под формата на малка игра.
Той моли всеки младеж да си избере един съученик. Не просто случаен съученик, но този от съучениците си, от когото в бъдеще би получавал 10% от приходите му, които ще се явяват един вид реализирана от него печалба. На кой съученик ще се спрат и защо?
“Смятате ли да изберете точно този, с най-висок коефициент на интелигентност?”, Пита Бъфет. “Или ще се насочите към човека, който може да хвърля топка на най-голямо разстояние? Този с най-високите оценки? Кои качества ще ви ръководят, при избора на съученик? “

След това той отново променя въпросите. Кой от тях мислите, че има малка вероятност да успее? Защо?

Той моли учениците да извадят лист хартия и да изброят положителните качества в ляво и отрицателните отдясно. Очевидно, най-полезните качества нямат нищо общо с IQ, степента на образование или семейната среда. Хората се избират на база щедрост, доброта и почтеност. След това той пита учениците, кои от качествата те не притежават и от кои от тях не могат да отвикнат?

“За Бъфет не съществува такъв отговор”, пише Майкъл Айснер в книгата си “Работата в екип: Защо великото партньорство е успешно”. “Тези качества представляват избора на хората, който правят. Човек решава дали да бъде щедър или не, той решава дали да тегли кредит за неща, които не притежава, дали да запази наложената обществената обстановка или не, дали да бъде завистлив или не.“

И накрая нещо доста простичко. Развийте качествата поставени от лявата страна на листа и се опитайте да спрете да правите тези, разположени от дясната.

“Вие търсите основно три неща в един човек”, заявява Бъфет. “Интелигентност, енергия, и почтеност. Ако той не притежава последното качество, дори не се и занимавам с първите две.”

Като цяло: “Всички тук са интелигентни и енергични – ако не беше такъв, сега нямаше да си тук. Но почтеността е над вас. Ти не се раждаш с нея, не може да я усвоиш в училище.“ “Може да решиш да бъдеш нечестен, стиснат, суров, егоистичен. Всички тези неща, които хората не обичат в други хора”, твърди Уорън. “Това всичко е въпрос на личен избор”.


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс