www.varchev.com

Управление на капитала

Много инвеститори и търговци отделят прекалено много време в изследване на пазара и в търсене на така наречения перфектен вход, който би донесъл сигурна и бърза печалба. Значителна част от пазарните участници не се и замислят, че за успеха им на финансовите пазари има огромно значение и размерът на позицията, с която търгуват спрямо стойността на капитала им, както и динамиката на този размер. В практиката на борсовата търговия са се утвърдили специални методи за управление на капитала, с помощта на които може да се определи оптималното съотношение на размера на риска за отделната сделка съобразно състоянието на сметката на играча като цяло. Принципно са известни два основни типа стратегии: по метод на Мартингейл и анти Мартингйл.
Привържениците на стратегия за управление на капитала по Мартингейл приемат, че когато размерът на капитала намалява, то размерът на следващата сделка следва да се увеличи. Това се прилага основни при хазартните игри, но трябва да си даваме ясна сметка, че никакво управление на капитала не може да докара положителен резултат от негативно математическо очакване. Идеята на комарджиите се състои в надеждата след няколко поредни загуби, при непрекъснато увеличаване на сумата по отворените позиции с една единствена сделка да покрият отрицателния си до момента резултат и да си докарат печалба. Как на практика става това:
Например, ако след три последователни хвърляния на монета, тя пада по гръб, те ще заложат, че за следващото хвърляне ще се падне противоположното. Ако загубят, ще удвоят залога за по-следващото хвърляне и така, докато се падне исканата от тях страна на монетата, когато ще излязат на печалба, която ще е равна на първоначалния залог. Смисълът на удвояването се състои в очакването, че еднотипната серия все някога ще свърши и ще дойде момент за прибиране на печалба.

Въпреки че е често срещана практика да се увеличава размерът на позицията спрямо целия капитал след определен брой поредни губещи сделки, като логиката е, че вероятността за печеливша сделка е по-голяма, все пак ефективността на подобен подход няма как да бъде доказана математически.
Търговия по метода на Мартингейл не се препоръчва при търговия заради големите рискове, които крие.

Втората стратегия е с точно противоположното схващане. В случай на намаляване на капитала се намалява и размерът на риска при следващата сделка, т.е. при загуба да намаляваме обема на следващата позиция и обратно. Характерно в този случай е, че се осигурява геометрично нарастване на капитала при поредица от позитивни изходи по отделните сделки.Тези два основни метода за управление на капитала често се бъркат с популярните техники за управление на позициите – усредняване на цената при губеща позиция и добавяне към печеливша позиция. Разликата е, че последните се отнасят за отделната сделка, докато правилното управление на капитала се концентрира върху сметката като цяло.

Усредняване на позиция

Най-простото определение на усредняването е добавянето към губеща позиция. По този начин усреднената цена ще е близо до текущата пазарна, но запазване на негативната тенденция би занулило средствата по сметката. Затова основно правило при борсовата търговия (особено за пазари, където има лостов ефект и маржин търговия) е да не се добавя към губеща позиция.

Добавяне към печеливша позиция

Това е обратното на усредняването. Тук се правят добавки към печеливша позиция. Идеята се състои в следното: ако дадена цена се движи в желаната посока, то тя вероятно е в тренд и допълнителното влагане на пари в тази посока ще е печелившо. Обаче стремежът към допълнителна печалба от отделната сделка съдържа и допълнителни рискове, като основния е увеличаване на общата ни експозиция към момента, която обаче не трябва да ни ангажира цялата налична сума по сметката.


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс