www.varchev.com

Ускоряващото развитие на трейдинга

Еволюцията на финансовите пазари се ускорява, благодарение на възхода на автоматизираните трейдърски алгоритми, които варират, от сравнително опростените , като борсово търгуваните фондове, до хедж-фондовете, управлявани от изкуствен интелект. Ето и графика, която показва някои аспекти на това, как инвестирането и пазарите са се изменили за последните няколко години.
Най-очевидната промяна е в света на инвестирането, където традиционните активни мениджъри страдат от големите изходящи потоци в ползва на по-евтините, пасивни инвестиционни средства като ETF’s индекси, проследяващи фондовете.

ft_chart_passive_to-_agresive
Ето и друга графика, която показва общото състояние. Пасивните средства сега представляват голяма част от общите активи под управление в азиатски и американски акции, и по-малка част, в лицето на американските облигации.

ft_chart_passive_to-_agresive1

В допълнение към обичайните аргументи за пасивни средства, като например тяхната ниска цена, стратега от Citi, Robert Buckland казва, че “парадокса на уменията” означава, че става все по-трудно за мениджърите на фондове да победят своите базови нива.

Той отбелязва, че броят на финансовите анализатори по отношение на броя на регистрираните дружества нараства значително през последните две десетилетия. “Това са много добре-обучени анализатори за акция. Нищо чудно, че е толкова трудно да се победи пазара”, каза той.

ft_chart_passive_to-_agresive2

Нещата изглеждат малко по-добре при количественото инвестиране. Както показва графиката от Bank of America Merryll Lynch, нарастващото мнение, че бъдещето на активното инвестиране няма да бъде от хора, съдейки една компания от твърдостта на ръкостискането на мениджъра й, а от компютърни учени, използвайки трейдърски алгоритми е довело до експлозия в обявите за работа за финансови инженери, докато търсенето на по-традиционни анализатори е в застой.

ft_chart_passive_to-_agresive3

Броят на инвестиционните фактори, използвани от инвестиционните групи е набъбнал след финансовата криза, като финансовите учени откриха повече сигнали за търговия в големите данни, като транзакции с кредитни карти, изтегляне на приложения за телефони и дори сателитни изображения.

ft_chart_passive_to-_agresive4

Алгоритмичната търговия също напредва, като обемите на високо-честотната търговия се покачват след кризата. В същото време, обема на търговия, извършена от традиционните активни мениджъри на активи остава на едни и същи нива, дори и след като дялът на търговията, извършена от пасивни инвестиционни средства е нараснал.

ft_chart_passive_to-_agresive5

Това се отразява на структурата на фондовия пазар, като най-активно търгуваните компании в света стават още по-ликвидни. Пазарните катастрофи стават все по-чести, като тези алгоритми правят, променят и отменят котировки с по-бързи темпове.

ft_chart_passive_to-_agresive6

Възходът на ETF също води до преструктуриране на трейдърският ден. Пасивните инвестиционни фондове обикновено се опитват да направят голяма част от търговията в края на деня, така че техните холдинги да съответстват на индексите, както тази графика на Russell 2000 показва. Този модел анализаторите наричат “усмивката на ликвидността”.

ft_chart_passive_to-_agresive7

Важно е да се запомни, че въпреки тези потоци в ETF и количествени фондове, ние все още сме само в ранните етапи на тази инвестиционна революция, като по-голямата част от парите все още се управлява от активни мениджъри. Несъмнено ще има много трудности по пътя, но пазарите все повече ще бъдат управлявани от машини, а не хора.

източник: Financial Times

Jr_Trader_A_Kumanov


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс