www.varchev.com

“Уупс” (Oops), най-печелившата фигура на Лари Уилямс

Що се касае до борсова търговия, Лари Уилямс е един от най-известните теоритици на нашето време. С над 40 години опит и безброй спечелени състезания. Лари Уилямс е единственият трейдър, който редовно търгува милион долара, свои собствени пари на семинарите, които провежда.

Основната фигура която Лари Уилямс използва най-често. И която според неговите думи е “най-надеждната от всички краткосрочни фигури” е фигурата “Уупс” (Oops).
През годините прекарани в наблюдение, анализиране и търгуване на пазарите на фючърси, авторът е направил следните заключения:

– движението между цената на отваряне и тази на затваряне е в резултат на действията на професионалистите.

– движението между цената на затваряне и цената на отваряне на следващия ден (ценовия разрив или още гап, ако го има) е в резултат на излишна емоционална реакция на пазарните участници и последвало обръщане.

Фигурата “уупс” използва точно тези дефиниции. Какво представлява тя? Ако пазарът отвори по-ниско от най-ниската стойност на предишния ден, т.е. имаме наличието на “гап”, то връщане на пазара обратно и достигане до най-ниската стойност на предишния ден е сигнал за покупка. Аналогично за продажба, ако отварящата цена на новия бар е по-висока от най-високата цена на предходния бар, то сигнал за покупка ще имаме, когато пазарът спадне и достигне обратно тази най-висока цена на предишния ден.

Логиката  е следната. Да допуснем че става въпрос за покупка. Ценовият разрив, който се получава след затварянето е в резултат на излишна емоционална реакция на продавачите, които изтласкват цената на отваряне по-ниско от най-ниската стойност на предишния ден. Би следвало при тази ситуация всички панически да започнат да продават. Следва, цената се връща обратно до тази най-ниска стойност, което свидетелства, че пазара е събрал достатъчно сили за да преодолее паническите продажби и да се върне в предишните граници. Това означава, че тази емоционална реакция е преодоляна и интересите са насочени във възходяща посока. Достигането на най-ниското ниво на предишния ден е сигнал за покупка.

12.0_Williams Percent Range_oopsНа фигурата е показан модела “Уупс”. Този модел е сравнително често срещан и е с много голяма валидност. Забележете къде се намира индикатора при тези фигури. Той е под линията -80, в зоната на свръхпродаденост. Фигурата “Уупс” е много по-валидна, когато се формира при свръхкупен или свръхпродаден пазар.


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс