www.varchev.com

Федералният резерв срещу пазарите. Кой греши?

Във време на бурни финансови пазари, инвеститорите получиха ясното послание: глобалната икономическа експанзия е застрашена. Но от ФЕД остават оптимистично настроени, публикуват силни прогнози за Американската икономика и плануват още покачвания на лихвите.

Тогава има ли причина инвеститорите да се притесняват? Прогнозата на IMF от октомври за растеж на световната икономика сочи за здравословните 3.7% ръст. Но според Maurice Obstfeld – главен икономист в IMF, започват да се появяват леки пукнатини в оптимистичната картинка.

Пет от развитите икономики – Япония, Германия, Италия, Швеция и Швейцария изпитаха признаците на икономическо свиване в третата четвърт на тази година.

Въвеждането на по-стегнати стандарти за емисиите от вредни газове при автомобилите в Европа и други единични фактори са причинители на това икономическо забавяне. Заедно тези икономики представляват 15% от световния брутен вътрешен продукт, според Oxford Economics.

Много икономисти очакват по-силен растеж през четвъртата четвърт на годината, но притесненията, които са налице са достатъчни за Mario Draghi да заговори отново за възникване на рискове за Еврозоната.

Водещите икономически индикатори са се насочили надолу, като OECD (Организацията за икономически сътрудничество и  развитие) този месец отчете забавяне в икономическата инерция за Европа, Канада и сега и за САЩ.

Растежът би могъл да се забави в синхрон за САЩ, Китай, Европа и Япония през следващата година. В САЩ, където икономиката е на път да отбележи икономическа експанзия от 3% за 2018 г., проучванията между мениджъри и корпоративни лидери посочват, че те са загрижени за икономическото състояние.

Според проучване от Duke University, 48.6% от анкетираните финансови директори мислят, че в САЩ ще настъпи рецесия в края на 2019 г. и 82% мислят, че рецесия ще настъпи до края на 2020 г.

Erik Nielsen, главен икономист в UniCredit казва, че той вижда сигнали на нервност из цяла Европа, като пораженията от търговската война са разубедили много компании да инвестират. Според данни от UniCredit, световната търговия се е забавила значително. Прогнозата за растеж е само 2.25%, като предишната дългосрочна прогноза е била глобалната търговия да е нарасне средно до 4.5%.

Nielsen е най-вече притеснен за китайската икономика, където продажбите на дребно са се свили до най-ниското си ниво от 15 години през ноември, а производствената сила е спаднала до най-слабото си ниво от три години.

Независимо дали влошаването на пазарния сентимент ще се засили, което да донесе съответните икономически последствия, всичко ще зависи от това как ще реагират централните банки по света.

От ФЕД са покачили лихвите девет пъти за три години и са на път да свият своя баланс в размер на милиарди долари през следващата година. Това ще влезе в комбинация с намаляването на фискалните стимули през втората половина на следващата година. Анализаторите от Moody очакват стимулите от данъчните облекчения за корпорациите в САЩ и увеличаването на потребителската сила да изгубят напълно ефекта си през 2020 г.

Но щатската инфлация е изпаднала в летаргия въпреки, че безработицата доближава най-ниските си нива от два века насам, което означава, че ФЕД може да си позволи да бъдат търпеливи. И това ще е посланието, което от ФЕД ще втълпяват на инвеститорите през следващите седмици.

Федералните биха могли да забавят или да сложат пауза на сегашната си монетарна политика през следващата година. Икономистите споделят мнението, че този цикъл всъщност вече е достигнал своя край. Ако от ФЕД сменят настроението си към dovish, мрачните облаци над пазарите бързо биха се разсеяли.

Източник: The Financial Times


 Trader Martin Nikolov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс