www.varchev.com

Фед предупреждава, че е възможно “особено голямо” обезценяване на активите, ако рисковете се реализират

Федералният резерв излезе с предупредителна бележка за рисковете за финансовата стабилност, като каза, че напрежението в търговията, геополитическата несигурност и натрупването на корпоративен дълг сред фирмите със слаби баланси представляват силни заплахи.

В доклада за състоянието на банковата система и корпоративния и бизнес дълг Фед предупреждава за “повишените” цени на активите, които “изглеждат високи спрямо техните исторически диапазони”.

В допълнение, централната банка заяви, че продължаващото напрежение в търговията между САЩ и Китай, заедно с несигурната геополитическа среда може да се комбинира с високите цени на активите, за да се постигне значителен шок.

“Ескалация на напрежението в търговията, геополитическата несигурност или други неблагоприятни шокове може да доведе до намаляване на риск апетита на инвеститорите като цяло”, се казва в доклада. “Евентуален спад в цените на активите може да е особено голям, като се има предвид, че оценките изглеждат високи спрямо историческите нива.”

Докладът също така отбеляза, че увеличаването на лихвите от страна на Фед може да представлява заплаха. Пазар и икономика, използвана за ниски лихвени проценти, може да се изправи пред проблеми, тъй като Федералният резерв продължава да нормализира политиката си чрез повишаване на лихвите и намаляване на баланса си или портфейла от купени от него облигации за стимулиране на икономиката.

“Дори политиките на централната банка да бъдат напълно очаквани от обществеността, някои корекции могат да настъпят рязко, като допринесат за променливостта на вътрешните и международните финансови пазари и напрежението в институциите”, се казва в доклада.

От светлата страна банките и другите финансови институции се смятат за добре капитализирани и по този начин в добра позиция да поемат шокове. Потребителският дълг също поддържа темповете на нарастване на БВП, което сигнализира за слаба заплаха.

За бизнеса обаче може да има проблеми, особено сред тези, които са добавили към вече високите нива на дълга.


 Trader Georgi Bozhidarov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс