www.varchev.com

Френската и Испанската икономики продължават да бележат ръст

Френският икономически растеж се стабилизара в началото на годината, докато възстановяването на Испания продължава със стабилен и силен темп, според данни, публикувани в петък. Националната статистическа агенция Insee каза се Френският БВП е нарастнал с 0.5% за първото тримесечие, в сравнение с последното за 2015, когато се повишил с 0.3%.

Икономистите, анкетирани от The Wall Street Journal очакваха 0,4% растеж в началото на годината.

“Солидният растеж е на път”, каза френският финансов министър Michel Sapin.

Предварителна оценка на БВП на еврозоната ще бъдат публикуван по-късно в петък.

Във Франция потребителските разходи се покачиха рязко след затишие в края на 2015г. и растежа на бизнес инвестициите се ускори. Силата на тези двигатели на вътрешния растеж, повече от компенсират 0,2 процентни пункта на плъзгане на БВП, от външната търговия.

Цифрите бележат третото тримесечие на растеж на БВП и подкрепят твърдението на президента Франсоа Оланд, че икономическата ситуация се подобрява след години в положение близко до стагнация.

Стабилния темп на растеж обаче, до момента е недостатъчен, за да спре нарастването на публичния дълг на Франция или да направи промяна в нивата на безработица, които са почти рекордни.

Последните опити на правителството за насърчаване създаването на работни места, чрез олекотяване на трудовото законодателство предизвикаха мащабни протести, някои от които прераснаха в насилие в четвъртък. Бизнес лидерите сега се опасяват, че г-н Оланд, чиято популярност е потънала обратно до рекордно ниски нива, ще се отдръпне от всякакви значителни реформи, за да даде тласък на икономиката през тази година.

Gilles Penet, който ръководи OPS, фирма за производство на мебели базирана в Бургундия, каза че малки компании като неговата нямат достатъчно сигурност, за да направят големи инвестиции. Цените на стоките му са слаби и търсенетето от страна на клиентите му, които са предимно големи френски търговци на дребно продължава да се колебае.

“Възстановяването в потреблението не е толкова силно, колкото хората искат да ни накарат да повярваме,” каза г-н Penet.
Заедно с ниските цени на петрола, които носят пари в брой в джобовете на потребителите и бизнеса, програмата за количествено облекчаване на Европейската централна банка, целяща да стимулира инфлация от продължително затишие, наводни икономиката с евтини заеми. Финансовите облекчения, повишиха растежа с 0.3 процентни пункта във Франция, според Bank of France.

Финансовият министър mr. Sapin, каза че цифрите от първото тримесечие показват че икономиката е поела по безопасен път на растеж до достигане на целта от 1.5% за 2016г. дори ако цифрите се понижат леко.

В Испания, икономиката нарастна с непроменена скорост от 0.8% през първото тримесечие. Това е въпреки периода на политическа несигурност, от която икономистите се опасяваха, че би попречила на потребителските разходи и инвестиции.

“Възстановяването се поддържа”, заяви Хосе Антонио Алварес. Политическата несигурност би могла да навреди на икономическия растеж от една десета от процентния пункт, г-н Алварес добави, но тя няма да доведе до провал, силния растеж на Испания.
“През 2016 г. и 2017 г. Испания ще се наслади на по-голям икономически растеж, отколкото много от нейните съседни страни, като заплатите се възстановяват”, пише г-н де ла Торе в доклад от изследване проведено през април. Испания “ще продължи да генерира големи обеми от работа и недвижимите имоти ще продължат да се възстановяват.”


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс