www.varchev.com

Фундаментът говори: Подготвяме ли се за пазарна катастрофа – мнение

– Фондовите пазари направиха по-дълбоко дъно тази седмица.

– Вече наблюдаваме за предпоставки за транзиция към меча постройка

– Докато съпротивите държат, пробив под подкрепата ще отвори вратата за голямо изсипване

За тези, които следят моите анализи от миналата година, ще знаят, че предупредих, че пробив под 2880 на SPX ще доведе до потенциална корекция от 20-30%. И, когато индексът пада в региона 2250-2335 коментирах, че се оформя дъно, което в последствие изтласка цените обратно до 2800.

Искам да напомня, че моите анализи се базират на условието, че пазарите се движат от човешкия сентимент и са, по своя същност фрактални. Това означава, че са променливо самоподобни при различни степени на тенденция. И като такива, моделите често се повтарят и не са непременно движени от същността на всяко събитие или новина.

За тези, които поставят под въпрос думите ми, обмислете какво бе написал Bernard Baruch преди толкова много години:

“Всички икономически движения, по своята същност, са мотивирани от психологията на тълпата. Без дължимото признаване на мислене на масата… нашите теории за икономиката оставят много да се желае. … Винаги ми се струваше, че периодичната лудост, която поразява човечеството, трябва да отразява някаква дълбоко вкоренена черта в човешката природа – черта, подобна на силата, която мотивира миграцията на птици или приливът на леминги към морето … е сила, която е напълно неопределена … но знанието за нея е необходима за правилното преценяване на минаващи събития”.

Още повече, по време на служба като Президент на Fed, Alan Greenspan свидетелства много пъти пред различни комитети на Конгреса. Пред Общият Икономически Комитет, Greenspan отбеляза, че пазарите се движат от “човешка психология” и “вълни на оптимизъм и песимизъм”.

Всъщност, той дори каза:

“Причината за икономическото отчаяние, обаче, е склонността на човешката природа да ходи от страха до еуфорията и обратно, условие, че никаква икономическа парадигма не е доказала способност да потиска без трудности. Регулацията, твърдяното ефективно решение на днешната криза, никога не е било в състояние да премахне кризите в историята.”

В крайна сметка, както правилно признава Greenspan, пазарните тенденции определят пазарните настроения. Всъщност дори новините от деня се интерпретират въз основа на преобладаващите пазарни настроения. Ето защо често виждаме ралито на пазарите, въпреки обявяването на лоши новини, и обяснява защо пазарите падат, въпреки обявяването на добри новини. Така че, основният пазарен сентимент е това, което се опитвам да анализирам и използвам анализа на трендове, подкрепи и съпротиви

Както вече отбелязах много пъти в миналото, през последните 20-30 години бяха проведени проучвания, които подкрепиха тази обща гледна точка за това, че пазарните нагласи са ендогенни, вместо да бъдат засегнати от екзогенни събития по начина, по който мнозина вярват.

Например, в документ, озаглавен „Large Financial Crashes“, публикуван през 1997 г. в Physica A., издание на European Physical Society, авторите, в рамките на своите заключения, представят хубаво обобщение на цялостните явления във финансовите пазари:

“Фондовите пазари са очарователни структури с аналогии на това, което е може би най-сложната динамична система, намираща се в естествените науки, т.е. човешкия ум. Вместо обичайната интерпретация на Ефективната пазарна хипотеза, в която трейдърите извличат и инкорпорират съзнателно (чрез своето действие) цялата информация, съдържаща се в пазарните цени, предлагаме пазарът като цяло да може да покаже „нововъзникващо“ поведение, което не се споделя от никои от избирателите. С други думи, имаме предвид процеса на възникване на интелигентно поведение в макроскопичен мащаб, за който индивидите в микроскопските скали нямат представа. Този процес се обсъжда в биологията например в животинските популации като колонии от мравки или във връзка с появата на съзнанието.”

За тази цел може да искате да разгледате и следното проучване. През август 1998 г. в вестник „Атланта“ се публикува статия на Tom Walker, която провежда собствено проучване на 42-годишни „изненадващи“ новинарски събития и съответните реакции на фондовия пазар. Неговото заключение, което ще бъде изненадващо за повечето, беше, че беше изключително трудно да се определи връзката между пазарната търговия и драматичната изненада. Въз основа на проучванията и заключенията на Walker, дори и да сте имали новината предварително, все още няма да можете да определите посоката на пазара само въз основа на такива новини.

Това означава, че събитие от новини може да действа като катализатор на пазарното движение, но същността на това събитие не винаги ще бъде поучително за посоката на движение на пазара. Най-добрият последен пример, който мога да ви дам, е, че по време на търговските войни през 2018 г. фондовата борса се повиши с 9%. Днес обаче пазарът вече намалява по време на търговските войни. Макар да съм сигурен, че много от вас ще се опитат да обяснят защо пазарът може да се повиши и да отслабва по време на новини от търговската война, тези от вас, които са интелектуално честни по този въпрос, ясно ще видят това и ще разберат защо цитираното по-горе изследване представя по-ясното разсъждение. защо сме виждали тези различни движения на пазара въз основа на един и същ вид новини.

Сега, нека да стигнем до тезата на тази статия. Тъй като пазарът ни предостави по-ниско ниво в началото на седмицата, той ни постави в много меча позиция. Всъщност, ако пазарът падне директно под следващата си подкрепа от 2760-85SPX, тогава 2810SPX става съпротива и вратата се отваря за разпродажба, която може да види стотици пункта загуба от пазара и то доста бързо.

Докато пазарът все още може да ни осигури по-голяма консолидация, преди този потенциален спад да продължи, исках поне да ви предупредя за непосредствения потенциал за това да се случи по-рано, отколкото аз първоначално очаквах. И докато всяка консолидация нагоре държи съпротива под 2880-2920SPX, този сетъп ще остане като основно очакване.


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс