www.varchev.com

Хеджиране на щатски акции с опции на ДЦК

S&P 500 and corporate earnings

Рейтинг:

12345
Loading...

Щатските акции може би са в последните си етапи на бичия пазар. В ранните си етапи (1991-1996, 2003-2005 и 2009-2014), приходите и цените на акциите се покачваха в тандем. В късните цикли (1997-2000, 2006-2007 и 2015-) приходите се забавят или падат, докато цените продължават да се покачват въпреки това. За момента, приходите остават сравнително силни, но вече не се покачват по-бързо от БВП. По някое време, с покачващите се лихви, затягащ пазар на труда и търговска война, приходите може да започнат да падат, точно както се случваше в края на 1990, 2006 и 2007. Понижение в приходите не означава моментално понижение при акциите, но с покачващите се лихви и възможността от рецесия през 2020, плюс минус едно година, рисковете се повишават.

S&P 500 and corporate earnings

Добавяйки към рисковете, пред които са изправени инвеститорите са нивата на оценки. S&P 500 се търгува на 21хtrailing earnings, докато Nasdaq е на 27x trailing earnings. Освен това, като процент от БВП, пазарната капитализация на S&P 500 е била по-висока само в един друг случай - в края на 1999 и началото на 2000 година, в навечерието на 50%-ов мечи пазар, който продължи до 2002 година. Като се има предвид, че когато пазара беше в своя пик през 2000, средствата на Fed бяха на 6.5% а доходността 30-годишните ДЦК беше на около 7%. Днес, средствата на Fed са готови да надминат 2%, предполагайки, че централната банка ще повиши лихвите отново през Септември, а доходността на 30-годишните ДЦК е близо до 3%. Може да се поспори, че S%P 500 ще успее да устои на много по-високи приходи и пазарна капитализация като част от БВП сега повече, отколкото при по-ниските лихви, както и като цяло липсата на атрактивни алтернативи.

S&P 500 market cap / nominal US GDP

На пръв поглед не е видимо, че опционните пазари на акциите са разтревожени от текущото развитие на нещата. Индексът VIX и други средства за измерване на волатилността се търгуват около рекордните си дъна, поне до колкото са засегнати at-the-money (ATM) опциите. Но когато не гледаме ATM, обаче, се забелязва ниво на асиметрия. Пут опциите са екстремно скъпи спрямо коловете. И докато в повечето случаи е така при опциите на индекси при акции, е интересно, че пазара за опции на щатски ДЦК не се движи в другата посока. Може да си представим, че ако пазара на акции претърпи жестока корекция, щатските ДЦК може драстично да се повишат, както и често се случваше в миналото. Наистина, след 1998 година, фючърсите на щатските индекси и ДЦК изпитват негативна корелация. Това е особено вярно в периоди на пиков пазарен стрес, когато притежаването на пут опции на индексни фючърси - или кал опции на ДЦК - изглежда е било най-полезно.

S&P 500 implied volatility skew August 15,2018

10Y US Treasury Implied Volatility Skew

Correlation between SPX and US Treasuries

Това води до въпроса: като се има предвид колко асиметрично скъпи са пут опциите при акциите спрямо кал опциите при ДЦК, кой е най-ценово-ефективния метод за хеджиране при пазарен риск? Отговорът е сложен.

Докато опциите при ДЦК може да свършат работа при пазарна разпродажба, то това не е гарантирано. Въпреки, че корелацията между ДЦК и фючърсните индекси е като цяло негативна през последните 2 десетилетия, тя не е перфектно негативна. Още повече, корелацията може да се обърне към позитивна ако инвеститорите започнат да се страхуват от инфлацията повече, отколкото риска от дефлация или финансов стрес. Позитивната корелация беше типична между акциите и ДЦК преди 1998.

Освен това, по време на пазарен стрес, ДЦК понякога не се покачват, докато акциите се сриват, поне до момент, при който понижението не стане толкова агресивно, че не създаде отговор от типа - бягай при нещо по качествено. Това беше случаят, например, по време на краша през 1987 година, когато акциите паднаха от леглото между 1 Октомври и 19 Октомври. Последващото рали при фиксираната доходност не започна преди 20 Октомври.

S&P 500 & US Treasuries during the 87 crash

По същият начин, по време на паниката през 2008 година, нито новините, че Lehman Brothers са паднали, нито първата вълна от пазарна разпродажба не накара ДЦК да се повишат значително. Не и преди края на Октомври началото на Ноември - когато цените на облигациите не започнаха наистина да напредват.

Като заключение става ясно, че причината защо пут опциите при индексите са толкова по-скъпи е, че пазара на акциите е много податлив към тежки понижения. ДЦК не са, въпреки, че винаги отговарят на тези загуби своевременно със зверски покачвания. Освен това, в свят, в който инфлационните страхове са може би симетрични, ако ни е изкривени нагоре, лесно е да се види защо пазарните участници виждат горния или долния край на рисковете, че щатските ДЦК са сравнително балансирани. С избухващи бюджетни дефицити и Fed - редуциращи балансите си, предлагането на публично достъпен дълг най-вероятно ще се покачи. Като такъв пазарът преценява, че рисковете от понижаване на риска за държавните ценни книжа са почти съизмерими с нарастването на рисковете, независимо от страховете, породени от притесненията на акциите.

Източник: The Street, Bloomberg Professional, CME Economic Research Calculations, QuickStrike, multipl


 Trader Aleksandar Kumanov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни