www.varchev.com

Централни банки и дигитални валути? Всичко е един голям блъф

Нетренираното око ще забележи, че водещите централни банки по света изглежда са на път, и то скоро, да създадат свои собствени криптовалути.

Доста са причините поради, които банките биха имали интерес към сравнително новия свят на дигиталните валути. Да вземем само проекта Libra на Facebook, който крие потенциалната възможност да промени паричната система изцяло.

Но също така има и достатъчно причини господарите на монетарната вселена като Mark Carney на Bank of England или Christine Lagarde на Европейската централна банка да искат да убедят търговските бани, че създават своя собствена версия на Libra.

Уви, слушайки внимателно централните банки става ясно и то много бързо, че намеренията им за стартиране на криптовалута е по-скоро едни голям блъф.

Няма съмнение, че идеята за Libra събуди банките. Те се притесняват, че рисковете, които може да предизвика един такъв проект са сериозни. Рискове застрашаващи цялостната монетарна система и финансова стабилност. Като: защита на потребителя, механизъм на паричните операции, прането на пари, финансирането на тероризма и защитата на личните данни.

Но най-голямото притеснение около Libra е потенциалът да се отклони основната власт на централните банки – да контролират паричните потоци в икономиката.

Изправяйки се пред такива притеснения и рискове, банкерите обхождат идеята предпазливо. Lagarde заяви, че ECB провежда съвместен проучвателен проект наречен Stella с Bank of Japan за да се изследва потенциала на дигиталните валути. Други банки са по-напред със собствените си проекти като Riksbank, SNB и PBoC.

Lagard дори представи идеята за дигитално евро, което ще даде възможността на всеки човек в Еврозоната да притежава директна сметка в ECB. По този начин ще могат да използват парите на централната банка за ежедневните си транзакции. Това обаче може да доведе до драматични последици.

Тази концепция не би се понравила изобщо на банкерите от търговските банки. Ако този сценарий някога се случи, то при следващата финансова криза, хората ще имат възможността да преместят парите си от банките и да ги трансформират в дигиталната валута, подкрепена от централната банка. Подобен тип пробег към безопасния пристан се случи през последната криза когато силните банки събираха изтеглените пари от по-слабите. Помните ли Northern Rock? Но до колко централните банки могат да се считат за убежища…

Carney в своя реч през август дори отиде по-далеч, предлагайки нова, синтетична валута, издадена от мрежа от централни банки, която постепенно да измести доминиращия щатски долар в международните транзакции.

Какво реално се случва? Инсайдърите в ECB твърдят, че няма екип, който да работи по дигиталната валута, както и, че изобщо  има намерения това да се случи скоро. Повечето от тези коментари изглежда са създадени с цел да се раздразнят банките в частния сектор за да подобрят неефективната, скъпо-струваща и тромавата разплащателна световна система.

Съществува инициатива от 20 големи европейски банки включително BNP Paribas и Deutsche Bank. Идеята е те да създадат нова дигитална разплащателна система под прякора Pan European Payment System Initiative или PEPSI. Тук целта е да се постигне моментално cashless плащане през европейските конкуренти към американския ApplePay и китайския Alipay.

Между цялото говорене за това как централните банки ще направят дигитална валута, много от самите банкери се надяват частните банки да успеят да измислят друго решение, което да отхвърли нуждата от дигитална валута.

А самият PEPSI е под ударите на КЗК в Брюксел затова, че се разработва в прекалено тесен кръг и липсва прозрачност на проекта. Въпросът, който изниква е: Колко още ще са търпеливи от Брюксел?

Източник: Financial Times


 Trader Martin Nikolov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс