www.varchev.com

Четирите сили, които ще движат пазарите през 2019 г.

През последните месеци пазарите се движеха доста накъсано, което раздразни инвеститорите и трейдърите. Все пак, предвид толкова много фундаментални и макроикономически фактори в негативен аспект, които се появяват постоянно става доста трудно разбиране на ценовите изменения. И ако един трейдър няма нужните умения да филтрира точната информация, то на него ще му бъде доста трудно да направи пари.

Затова Goldman Sachs идват на помощ на инвеститора за да му помогнат да се ориентират правилно и да започне да се фокусира върху наистина значимите активи. Банката е разграничила четири основни движещи сили на пазарите, които бихме могли да използваме за да направим правилните решения за в бъдеще.

Но има един малък проблем.

“Това. което има най-голямо значение за представянето на акциите са маргиналните промени във всяка една от променливите, които са свързани с очакванията на инвеститорите”. – казва David Kostin, главен стратег към Goldman Sachs на пазара на акции в САЩ.

Политиката на FED и лихвения процент

Възникват въпроси дали QE (количествено изравняване) и QT (количественото затягане) ще имат симетричен ефект върху оценката на рисковите активи. Причината за този въпрос е, че така както QE е увеличил оценките, така QT ще ги намали. Вярваме, че това твърдение е надценено”.

От скоро от Федералния резерв започват да свиват своя портфейл от облигации със скорост от $50 милиарда на месец. С това темпо, Федералните ще намалят притежаваните си облигации с $600 милиарда през следващите 12 месеца.

Китай и икономическия растеж

Въпреки, че икономическите данни за Китай от декември бяха леко над очакваните, низходящия тренд на икономическата активност остава причина за притеснение. Потоците от регионалната търговия намаляват. China Current Activity Indicator (CAI) индекса е спаднал под 6% до най-ниската си стойност за първи път от 2009 г. насам. Икономистите от Goldman очакват допълнителни стимули, главно фискални.

 

Търговската политика

Банката, базирайки се на разговори със свои клиенти, разбира, че повечето инвеститори очакват САЩ и Китай да достигнат до споразумение за да избегнат имплементирането на новите насрочени тарифи в размер на $200 милиарда към вноса на Китай.

Въпреки, че взаимните усилия за намаляване на търговския дефицит доведоха до увеличен внос на соя от Китай, остава въпроса с интелектуалната собственост, който стои като основно предизвикателство за разрешаване. Акциите ще отразят спад ако няма споразумение до крайния срок или решение за забавяне на предстоящите тарифи.

Сезонът на отчетите

EPS стойността на S&P500 за 2019 бе орязана с 2% през изминалия месец, а през последните три имахме орязване с до 4%. Инвеститорите възнаграждаваха компаниите, които отчитаха по-висок от прогнозите EPS. Именно фирмите, които са били очакванията са надминали широкия индекс по представяне с 247 базисни пункта в няколко последователни трейдинг сесии.

Източник: Business Insider


 Trader Martin Nikolov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс