www.varchev.com

Четири активни трейдинг стратегии

1. Интрадей търговия.

Интрадей трейдинга е може би най – познатия стил за активна търговия. Той често се смята за псевдоним на активна търговия. Търговията за един ден, както предполага нейното име, е методът за покупко-продажба на ценни книжа, в рамките на същия ден. Позициите се затварят в рамките на същия ден, и никоя от тях не се държи за през нощта. Традиционно този стил се използва от професионални трейдъри – специалисти или така наречени „ маркет-мейкъри“. Въпреки това, електронната търговия внедри тази практика и при начинаещите трейдъри.

2. Позиционна търговия.

Някои всъщност разглеждат позиционната търговия като стратегия за купуване и задръжте, а не като активна търговия. Въпреки това тази стратегия, когато се прилага от напреднали трейдъри, може да бъде форма на активна търговия. Тя използва по-дългосрочни графики: от дневна до месечна – в комбинация с други методи за определяне на посоката на пазара. Този вид търговия може да продължи от няколко дни до няколко седмици, а понякога и по-дълго, в зависимост от тренда. Тренд-трейдърите търсят последователни по-високи върхове или по-ниски такива за определяне на тенденцията на пазара. С влизането и ездата на “вълната”, тези трейдъри имат за цел да се възползват от пазарните движения едновременно нагоре и надолу. Те гледат да определят посоката на пазара, без се опитват да прогнозират определени ценови нива. Обикновено обикновено този тип трейдъри влизат по тренда, след като го установят, и когато той приключи, обикновено излизат от позицията. Това означава, че в периоди на висока волатилност на пазара, търговията по тренда е по-трудна и позициите обикновено са по-малки.

3. Суинг-търговия.

Когато един тренд приключи, суинг -трейдърите обикновено влизат в играта. В края на един тренд, обикновено има известна волатилност на цените, когато новият тренд се опитва да се утвърди. Суинг-трейдърите започват да купуват или продават , когато пазара е волатилен. Тези позиции обикновено се заемат за повече от един ден, но по-кратко, отколкото тези при търговията по тренда. Суинг –трейдърите използват набор от правила технически или фундаментални. Тези търговски правила или алгоритми са предназначени да идентифицират кога да се купува и кога да се продава актива. Алгоритмите тук не целят да прогнозират точния пик или дъно на цената, а просто им трябва пазара да се движи в една или друга посока.

4. Скалпиране.

Скалпирането е една от най-бързите стратегии, използвани от активните трейдъри. Тя включва използване ценовите гапове в спредовете между офертите купува/продава. Стратегията като цяло е купуване на цената купува и продажба на цена продава за получаване на разликата между двете точки на цените. Скалперите се опитват да задържат позициите си за кратък период, като по този начин намаляват на рисковете, свързани със стратегията. Освен това, скалперите не се опитват да се възползва големи движения или обеми, а по-скоро, те се опитват да се възползват от малки движения, които се срещат често и с по-малки обеми. Тъй като нивото на печалба на търговията е малък, скалперите търсят по-ликвидни пазари с цел увеличат честотата на сделките си. За разлика от суинг – трейдърите, скалперите предпочитат тихи пазари, които не са склонни към резки движения на цените, така че те да правят потенциално няколко входа на една и съща купува/продава цена на един инструмент.


 Trader Georgi Bozhidarov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс