www.varchev.com

Шелдън Якобс : Следете непрекъснато процентното разпределение на позициите си

Според авторът и съветник Шелдън Якобс недостатъчно инвеститори знаят, каква част от портфейла им е инвестирана, а това е изключително важно и трябва да се следи постоянно.
– Якобс: Истината е, че ужасно много хора не могат да контролират размера на инвестициите си и допускат те да достигнат до 90% от общия им капитал. Много по-често хората се занимават с търсене на подходящия фонд или акция за деня, което е хубаво, но не е толкова важно, колкото разпределението на активите.
Едно от нещата, които правя, когато изнасям реч пред аудитория или просто водя нормален разговор с някой, е да го питам, дали е наясно как е разпределен неговия капитал и по-точно, каква част от финансовите му средства са инвестирани в акции.
Този процент, това съотношение е най-важното в инвестирането и вие ще бъдете изумени, колко много хора не го знаят.
– Мислите ли, че инвеститорите обикновенно влагат прекалено много средства в акции или пък прекалено малко?
– Якобс: Всъщност по-големям проблем са хората, които влагат прекалено много средства в акции. Обикновено инвестициите могат да варират от 25% до 80%. Това е много индивидуално. Всеки трябва да прецени за себе си, според възрастта, акоред това с колко пари разполага, според толерантността към риск – всички тези неща. Няма лесен отговор, но трябва да се мисли за това много внимателно.
– Вие казвате, че в началото, повечето хора подхождат погрешно. Т.е. поемат по-голям риск, отколкото трябва?
– Якобс: Знаеш ли, не е толкова до това дали поемат по-голям риск или не, което разбира се случва. Въпросът е, че въобще не помислят за това съотношение, за което говоря.
Колко можеш да си позволиш да инвестираш е отправната точка в доброто инвестиране. Каква е моето разпределение на активите? Аз мога да дам съвет, но дали той ще е полезен за всеки от вас, най-вероятно не.
Спомням си преди няколко години, мой приятел изведнъж осъзна че 75% от всичките му средства са инвестирани в акции. За щастие той се усети навреме, че пазарът е много коварен и отиде при инвестиционен консултант. Той беше вече пенсиониран, нямаше бизнес, а 75% от всичките му средства бяха затворени в акции. Той нямаше обяснение как беше стигнал до това положение.
Затова помислете за активите си. Моят инвестиционен дял в момента е 41% и аз го следя ежеседмично. Това е по-важно от най-добрите съвети за търговия, който някой може да ви даде.


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс