www.varchev.com

Шест причини защо Trump не трябва да започва търговска война

По-добрият растеж през първото тримесечие и ниската инфлация могат да направят нещата да изглеждат така, сякаш сега е добър момент за икономиката на САЩ да преживее търговска война, но Don Rissmiller, главен икономист в Strategas Research, казва, че има шест фактора, които той идентифицира, които показват, моментът изобщо не е подходящ.

“Мисля, че икономиката е наред. Но наистина ли искаме да се подлагаме на това, когато не е нужно?” – каза Rissmiller.

Ето шест неща, които тревожат Rissmiller:

1. Докато БВП възлезе на 3.2% през първото тримесечие, голяма част от това, 0.7%, идват в следствие на запаси, или продукти и материали, държани от бизнесите. “Всичко е наред, но ако погледнем суб-компонентите, нещата не са толкова розови. Запасите не са най-добрият начин за растеж,” каза Rissmiller.

2. Пазарна реакция на търговската война означава затягане на финансовите условия, но Fed не е готов за намаление на лихвите. Централната банка просто е натиснала “паузата”, и тази пауза тъкмо започва да има позитивен ефект върху икономиката. Федералният резерв може в крайна сметка да намали лихвите, но не би го направил превантивно, само заради притеснението, че пазарите могат да бъдат изплашени или икономиката да бъде засегната от търговска война.

3. Инфлацията може и да е ниска, но “все още има сигнали, че не е мъртва,” отбелязва Rissmiller. Той каза, че увеличаването на използваемостта на капацитета, повишаването на заплатите, забавянето на времето за доставка на доставчици са знак, че инфлацията може да се върне. Междувременно пазарът на облигации не е предоставил много защита срещу инфлацията, като 10-годишната доходност е под 2.5%

4. Американските стандарти за кредитиране на банки, макар и все още експанзионистични, не изглеждат толкова лесни. Rissmiller отбелязва, че стандартите за кредитиране са водещ индикатор за трудовата заетост.

5. Заетостта в производството намалява, а производството е по-слабо. Purchasing Managers Index в САЩ, измерващ производствените настроения, е в низходящ тренд, следвайки глобалната слабост.

6. И накрая, бюджетният дефицит на САЩ е голям. Rissmiller заяви, че намерението за намаляване на данъците и стимулите, които раздуха дефицита, е да насърчи корпоративните разходи. Ако обаче търговските въпроси са нерешени, това би могло да има обратен ефект, а главните изпълнителни директори и финансовите директори не са склонни да харчат в среда на несигурност.

“Това е големият залог, който правим срещу икономиката чрез данъчния код”, коментира той.


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс