www.varchev.com

Ще повишат ли BoE лихвите във Великобритания през Август

Рейтинг:

12345
loadingLoading...
icon mailicon facebookTwitter iconGoogle iconicon hyperlink

Перспективата е силна. Според Bloomberg Economics, темпа на развитие на Великобритания е по-бърз през 2018 година и пазара на труда остава непоколебим. Централната Банка на Великобритания се очаква да отговори подобаващо на тези факти и да повиши лихвите през Август.

Защо?

Изненада при данните за БВП

Последните данни за БВП във Великобритания изненадаха икономистите. Икономиката се разрасна с 0.5% през последната четвърт на 2017 година, 0.1% повече, отколкото анализаторите очакваха. Два фактора допринесоха най-много за това. Първо, положителните сентименти над глобалната икономика подкрепиха Великобритания. Второ, потребителите се чувстват по-сигурни, защото на тримесечна база, техните заплати най-накрая спряха да се понижават.

И двата фактора ще продължат да подкрепят икономиката през тази година, което означава, че тримесечният растеж е малко по-добър, отколкото анализаторите очакват. Прогнозите за годишен растеж се повишиха до 1.7% от 1.4%.

Пазара на труда остава непроницаем

Очакванията бяха, че пазара на труда ще се влоши леко в края на 2017 година заради забавянето в растежа през първата половина на годината. По всяка вероятност една икономика, която се бори да достигне пълна заетост през 2018 година би била достатъчна, да задържи MPC (Marginal Propensity to Consume / Маржинална склонност към консумация - е дялът на общото увеличение на заплащането, което потребителят харчи за потреблението на стоки и услуги, вместо да го спести. Маржиналната склонност към консумация е компонент на кейнсианската макроикономическа теория и се изчислява като промяната в потреблението, разделена на промяната в дохода), поне докато не дойде моментът на Brexit. Но еволюцията на статистическите данни за заетостта предполага, че лекото влошаване на пазара е по-леко, отколкото се очакваше. По-бавното нарастване на търсенето е достатъчно, за да спре падането в нивото на безработицата, а не да промени посоката му.

Нещо повече, със всичките проучвания в сектора на заетостта, сочещи към солидно наемане на нови кадри и растеж на търсенето - по-силен от очакваното, нивата на безработица се очакват да възобновят низходящият си тренд през 2018. До края на годината, оставащият незает капацитет в икономиката се очаква напълно да се абсорбира. Това от своя страна ще подкрепи наскорошния растеж на заплатите.

Лихвите ще се повишават с по-бързи темпове

На фона на по-бързия икономически растеж и на пазара на труда на върха на пълна заетост, MPC най-вероятно ще се повиши през годината. Прогнозите са политиците да гласуват в полза на увеличаването на лихвите през Август, макар че не може да се изключи и ход през Май. Промяната в курсовете ще бъде 25 базисни пункта.

Следващото повишение се очаква да настъпи през Май 2019, 9 месеца след Август и 18 месеца след обръщането на икономическият цикъл през Ноември 2017.


Източник: Bloomberg Pro Terminal

Jr Trader Alexander Kumanov


Абонирай се за бюлетина на Варчев Финанс и получавай най-значимото на имейла си


Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПРЕПОРЪЧАЙТЕ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

Бургас


МОЛ "Burgas Plaza",
бул. "Транспортна" 3
Хипермаркет Карфур
0879 447 335

София


ул. "Цар Самуил" 1


(02) 954 5115

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за финансов надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Информацията в този сайт не е насочена към жители на Съединените щати или Белгия и не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.

Предупреждение за риск:

Търговията с деривати и маржин включва висока степен на риск. Не трябва да търгувате Forex и CFD, освен ако не разбирате напълно как работи, какви може да са ползите Ви, какъв е риска, на който сте изложен и какво можете да загубите. Моля, обърнете внимание, че загубите могат да бъдат практически неограничени и че първоначално депозираната сума няма трайно да ограничи риска. Трябва да оцените финансовото си състояние и да се уверите, че търговията с деривати крие съществуващ риск да загубите цялата инвестирана сума. Инвестирайте само суми, които можете да си позволите да загубите.

 ЧАТ С ДИЛЪР
 ЧАТ С ДИЛЪР
За вход в трейдинг чата на
Варчев Финанс е необходимо
да верифицирате Вашия
телефонен номер.
 
Политиката за поверителност и защита на личните данни