www.varchev.com

Японски свещи – забравете за формациите – това е всичко, което трябва да знаете

Разбирането на моделите на свещите далеч надхвърля просто запомнянето и разпознаването на определени формации. Бяха написани много книги за моделите на свещите, в които са включени стотици различни формации, които предполагаемо осигуряват тайна информация за това какво ще се случи по-нататък.

Истината е, че няма да има значение за Вашата търговска ефективност, независимо дали знаете какво са Concealing Baby Swallow, Three Black Crows или Unique Three River Bottom.

Четирите елемента на свещите

Стъпка 1: Войната на Японските свещи

Преди да започнем да навлизаме в действителните елементи на свещите, важно е да сте в правилния начин на мислене.

Нека помислим за движението на цените като война между бикове и мечки. Всяка свещ е една битка в цялостна война и 5-те елемента на свещта ни казват кой е напред, кой се дърпа назад, кой контролира и кой има по-голям шанс да спечели следващата битка.

Стъпка 2: Всичко е свързано с контекста

От решаващо значение е да се разбере, че свещите не могат да се наблюдават само във вакум. Свещта винаги трябва да се анализира в контекста на случилото се в миналото. Така че, когато се опитваме да анализираме свещи или формация, трябва да си зададем тези въпроси:

Текущата свещ по-голяма или по-малка е от предишните?
Дали размерът се променя смислено или не?
Дали промяната се случва по време на неактивен период на търговия? Например свещи на EUR Forex двойки са склонни да се свиват по размер по време на по-тихата азиатска сесия.

Това е добра отправна точка, защото ни помага да избегнем затвореното мислене, което ограничава много трейдъри. Сега можем да започнем да проучваме 4-те елемента:

Елемент 1: Размерът на тялото

Тялото на свещта е чудесна отправна точка, защото можем да получим много информация от нея.

Дълго тяло показва сила
Когато телата станат по-големи, това показва увеличение на инерцията
Когато телата станат по-малки, това показва забавяне на инерцията
Тялото показва колко далеч е минала цената по време на свещта.

Елемент 2: Дължината на сянката

Сянката може да покаже нестабилността на движението на цените.

По-големите сенки показват, че цената се е преместила много по време на свещта, но е отхвърлена
Когато сенките стават по-големи, това показва увеличаване на волатилността. Това често се случва след дълги фази на тенденциите, преди да се случи обрат. Или на големи нива на подкрепа и съпротива.

Елемент 3: Съотношението между тялото и сянката

Сега да навържем нещата

Виждате ли по-дълги сенки или тела?
При висок темп на инерция често можете да видите дълги тела с малки сенки
Когато несигурността се покачва, волатилността се вдига и телата стават по-малки, докато сенките стават по-големи

Елемент 4: Позицията на тялото

Това е продължение на предходната точка.

Можете ли да видите дълга сянка с тяло от другата страна? Това често показва отхвърляне
Когато имате малко тяло в средата на свещ с дълги сенки, това означава нерешителност

Виждате, че след като започнем да комбинираме информацията, предоставена от сенки и тела, можем на практика да анализираме всички формации от японски свещи.

Примери

Сега, когато сме обхванали отделните елементи, можем да обединим нещата и да видим как можем да използваме нашите знания, за да разграничим ценовите графики.

Пример

Нека следим цената в графиката по-долу и ще споделям това, което виждаме тук

По време на низходящ тренд свещите са само червени (мечи) и дълги с много малки или без сенки>> това показва сила

На дъното виждаме отхвърляне. Това все още не е достатъчно, за да го наречем обръщане, но на следващата свещ започваме да виждаме бичи свещи

Chart 1

Заключение: Няма нужда от формации от свещи

С тази статия искаме да ви покажем, че не е нужно да помните каквато и да е формация на свещи, за да разберете какво се случва. Точно обратното. Много е важно на пътя ви да станете професионален и печеливш търговец, да започнете да мислите извън кутията и да избягвате обичайните грешки на начинаещите. Научете как да разберете как купувачите и продавачите тласкат цената, кой контролира и кой губи контрол.

*Not a trade recommendation

Stay at home and earn on Wall Street.

Trade with Varchev Finance. Open a real account here.

Trade and earn with a choice of 3000+ financial instruments – Currencies, Indices, Stocks, Commodities, Bonds, ETFs, Crypto – available at 3 trading platforms: Meta Trader 4, Meta Trader 5 and Varchev Absolute Trader.


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс