www.varchev.com

10 акции, които всеки инвеститор трябва да притежава

Apple

Символ: AAPL
Цена на акция: $116.73
Доходност от дивиденти: 1.9%
Съотношение цена/печалби: 13

Аpple е най-печелившата в технологичния сектор за целия свят, достигайки 215.6 милиярда долара от продажби и 45.7 милиярда долара печалби за 12-месечният период, който прикключи през Септември 2016г.

Печалбите са намалели с 14.4% спрямо предходната фискална година, но въпреки това анализаторите предвиждат увеличение на печалбите с 9% през 2017г и с 10% през следващата, разчитайки на продажбите на новия Айфон, който ще излезе през втората половина на 2017г, което съвпада и с 10-годишнината му на пазара.

Вероятно ще има голям интерес от страна на инвеститорите, заради възможните печалби от дивиденти.

AT&T

Символ: T
Цена на акция: $42.66
Доходност от дивиденти: 4.6%
Съотношение цена/печалби: 15

Телекомукационният сектор е добре познат от инвеститорите търсещи дивиденти, а AT&T предлага едни от най-високите като продължава ежегодно да изплаща дивиденти без прекъсване за последните три десетилетия.

Въпреки че основната дейност са телекомуникационните услуги, компанията агресивно разраства продукцията си, предлагайки платена телевизия и е в очакване на сделка за закупуване на Time Warner.

Инвеститорите не разчитат тази сделка да се случи, поради въпроси предизвикващи недоверие. Но дори без нея печалбите трябва продължат да нарастват с около 5% през 2017г, осигурявайки достатъчно печалби от дивиденти.

Colgate-Palmolive

Символ: CL
Цена на акция: $65.89
Доходност от дивиденти: 2.3%
Съотношение цена/печалби: 23

Colgate-Palmolive – компания от старата школа, предлагаща пасти за зъби, сапуни и други домашни потреби, може да има приливи и отливи, но хората продължават да купуват нейните продукти, въпреки икономическото забавяне. Тази стабилност й позволява да изплаща дивиденти всяка година от 1895г насам.

Включвайки дивидентите, акциите на Колдейт са донесли възвръщаемост от 110% за последния пет годишен период приключващ на 30-ти Септември 2016г. За сравнение S&P достига малко под 95% възвръщаемост за този период.

Силният долар пониважа печалбите, идващи от продажби в чужбина, които са около 80%, но въпреки този натиск, анализаторите прогнозират 9% увеличение на печалбите през 2017г.

Ford Motor

Символ: F
Цена на акция: $12.23
Доходност от дивиденти: 4.9%
Съотношение цена/печалби: 7

Продажбите на автомобили в САЩ удариха рекорд през 2015г, но акциите на Форд се сринаха с 6% тази година, включително дивидентите. И все пак пазарът гледа на Ford, с Ц/П съотношение от само 7, като че печалбите ще паднат в пропастта.

Изглежда обаче това не се случва. Анализаторите прогнозират увеличение в цената на акциите от 2% през 2017г. Инвеститорите може да очакват увеличение на дивидентите ако продажбите на автомобили останат стабилни.

General Motors

Символ: GM
Цена на акция: $35.14
Доходност от дивиденти: 4.3%
Съотношение цена/печалби: 6

Подобно на Форд, инвестирането в Дженерал Мотърс намалява като дивиденти и оценка. Само 3% от публичните акции включени в S&P500 са с над 4% печалба и GM е една от тях.
Компанията разпредели само 24.1% от печалбите си като дивиденти през 2017г, оставяйки на фирмата достатъчно средства за покриване на разходите и издигането й в бъдеще.

Анализаторите предвиждат спад на цената на акция до $ 5,83 през 2017 г. от $ 6 през 2016 г. Дори лек тласък в продажбите на автомобили може да направи акциите голям победител.

International Paper

Символ: IP
Цена на акция: $53.37
Доходност от дивиденти: 3.3%
Коефициент Цена/Печалби: 16

Като един от най-големите доставчици на хартия и опаковъчни материали в света, International Paper не може да звучи като един вълнуващ бизнес. Но тя притежава някои привлекателни характеристики.

Компанията доминира на опаковъчния пазара, което й дава експозиция за нарастващо търсене на опаковки от онлайн търговците на дребно. Например компанията доставя половината от кутиите за пратки на Amazon.com.

Анализаторите очакват приходите да се покачват средно с 9% годишно през следващите пет години. Фирмата плаща силен дивидент и това е доход, на който трябва да можете да разчитате. Компанията е платщала непрекъснато дивиденти от 1993 г. насам.

Merck
Символ: MRK
Цена на акция: $59.04
Доходност от дивиденти: 3%
Съотношение Цена/Печалби: 16

Силен в здравеопазването и компонент на Dow Jones Industrial Average, фармацевтичната компания Merck не е пропуснал тримесечно плащане на дивидент за повече от три десетилетия.

Печалбата на акция е на път да се увеличи с 5% през 2016 г. През 12-месечния период, който приключи на 30 септември, 2016 г., Merck е генерирал 9,0 милиарда долара в свободен паричен поток (печалби от акционерите, минус капиталови разходи, за стартиране на бизнеса).

Pfizer
Символ: PFE
Цена на акция: $32.49
Доходност от дивиденти: 3.6%
Съоношение Цена/Печалби: 13

Както Merck, Pfizer е компонент на Dow с относително високо доходностна. Инвеститорите се опасяват, че компанията не произвежда достатъчно нови продукти, за да се преодолее загубата на приходи от лекарства, които губят патентна защита. Но Pfizer инвестира сериозно в научноизследователска и развойна дейност и направи няколко големи постицжения, които трябва да започнат да произвеждат нова вълна от продукти.

Компанията е плащала последователно тримесечни дивиденти в продължение на десетилетия и има шест-годишната история на дивидентен растеж. Печалбата на акция се очаква да се увеличи с 9% през следващата година и дивидентите изглеждат добре покрити. Анализаторите прогнозират, че компанията ще плаща повече от 7 милиарда долара дивиденти през 2017 г., по-малко от половината на нетните приходи на фирмата изчислени на 15.9 милиарда долара.

Verizon

Символ: VZ
Цена на акция: $53.74
Доходност от дивиденти: 4.2%
Съотношение цена/печалби: 14

Dow компонентът Verizon, наричана по-рано Bell Atlantic, изплаща дивиденти под сегашното си име от 2000 г. насам. Тя също може да има девет поредни години растеж на дивидентите.

Verizon набира печалби от своя мобилен бизнес, FiOS TV услуги и други източници на приходи. Печалбите трябва да се изкачат с 4% през 2017 г., според средната стойност на прогнозите на анализаторите. Добавяйки дивидентна доходност от 4,3%, вие може да съберете обща възвръщаемост от над 8% през следващата година, ако акциите продължат да генерират печалби.


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс