www.varchev.com

10 правила за добро инвестиране

1. Не рискувай пари, които не можеш да си позволиш да изгубиш

Може да изглежда очевидно, но когато нямаш необходомия капитал, да понесеш върхове и дъна на тренда, по-добре е да се насочиш към по-сигурни възможности, като облигации и кеш.

2. Не търгувай с пари, които ще ти трябват
Това се отнася за инструменти с падеж, като облигации, които трябва да се ликвидират, за да имаш достъп до пари.

3. Разбери и проучи добре това, което купуваш

Ако не разбираш някой продукт, не го купувай или потърси съвет от професионални консултанти. Много сложни инструменти имат залъгващи високи експозиции.

4. Не базирай инвестиционните си решения върху слухове и на върха на тренда

Това условие не важи при перфектен тайминг за влизане в позиции, но прекалено много инвеститори влизат на върха на тренда и понасят големи загуби.

5. Инвестирай, не спекулирай

При бързо-движещите се пазари, рисковете са много високи и инвеститорите трябва да бъдат постоянно нащрек и да търгуват много внимателно, особено при краткосрочните инвестиции. По-дългосрочните такива намаляват риска и акумулират по-висока възвръщаемост.

6. Не продавай при паника

Ако пазарът тръгне в обратната посока или е понесъл срив, при продажба на ниските нива само затвърждаваш загубата си. Често пъти, най-доброто решение е да изчакаш обръщане и стабилизиране на пазара.

7. Не бъди сантиментален

Недей да задържаш една акция или инвестиция от самата “лоялност” към нея. Ако компанията вече не се справя толкова добре, както едно време, недей да я следваш сляпо и продавай.

8. Диверсифицирай до колкото можеш

Трябва да се подсигуриш като имаш добре диверсифициран портфейл, например в акции, облигации, стоки, недвижими имоти и т.н. Компенсирай според нивото на риск, което поемаш.

9. Не търгувай със стадото

Понякога най-големите печалби се правят, когато избягвате масовите покупки или разпродажби.

10. Възползвай се от данъчните облекченияПрочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс