www.varchev.com

15 незабравими цитата от Charlie Munger, дясната ръка на Warren Buffett

Преди да завърши право в Харвард, Charlie Munger, служи като метеоролог в Army Air Corps на САЩ.

След това той се срещна Уорън Бъфет.

Останалото е история.

Като заместник-председател на Berkshire Hathaway, Munger е дясната ръка на Бъфет. Богатството му се оценява на $ 1.19 милиарда.

Подобно на Buffett, Munger е известен с невероятно рязко остроумие и инвестиционна мъдрост. Може да се каже, че думите му са дори по-прями тези на Бъфет.

Ето, някой негови цитати свързани с инвестции, бизнес и живот.

Надценяването на собствената интелигентност може да бъде основен недостатък.
“Ако смяташ, че твоето IQ е 160, а в действителност е 150, ти си катастрофа. Много по-добре е да имаш IQ 130, а да мислиш, че е 120.”

Умните хора правят тъпи неща.
“Рано осъзнахме, че много умни хора, правят много тъпи неща и искаме да знаем защо и кой, за да можем да го избегнем.”

Инвестирай в бизнеса, който всеки глупак може да управлява.
“Инвестирай в бизнес, които всеки глупак може да работи, защото някой ден това ще се случи. Ако бизнесът не може да издържи малко по-лошо управление, това не е кой знае какъв бизнес. Ние не търсим лошо управление, дори и ако можем да го издържим.”

Има само един път към върха: упорита работа.
“Очевидно е, че ако искаш да си добър в нещо, което е конкурентно, трябва да мислиш за него и да го практикуваш много. Трябва да продължаваш да учиш, защото светът продължава да се променя и конкурентите продължават да учат. Трябва да си лягаш по-мъдър, от колкото си се събудил, докато се опитваш да овладееш това, което се опитваш да направиш -… хората, които правят, това почти никога не са се проваляли. Малцина са тези, които са се проваляли с този подход. Това може да стане бавно, но със сигурност ще стане “.

Прави това в, което си добър и ти харесва.
“Ще се справиш по-добре, ако правиш нещо със страст. Ако Уорън беше отишъл в балета, никой нямаше да е чувал за него.”

Ако си мързелив и ненадежден, няма никакво значение в какво си добър
“Какво искаш да се избегнеш? Толкова лесен отговор:?… Леност и ненадеждност. Ако си ненадежден, няма значение, какви качества притежаваш.

Животът ще те нокаутира, но можеш да се изправиш и да си извадиш поуката.
“Животът ще те облъска с ужасни удари и несправедливи удари. Това няма значение. Някои хора се възстановяват, а други не.

Keep it simple.
“Стойността на възможността е огромен филтър в живота. Ако има две мадами, които искаш да имаш, но едната е по-добра от другата, ти ще предпочетеш по-добрата. По този начин ние филтрираме възможните акции за купуване. Нашите идеи са толкова прости. Хората продължават да ни питат за мистерии, но всичко, което имаме, са най-елементарните идеи. ”

Самосъжалението не решава нищо.
“Най-общо казано, завист, негодувание, отмъщение и самосъжалението са катастрофални начини на мислене. Самосъжалението е доста близо до параноя, а параноята е едно от най-трудните неща, за преодоляване. Ти не искаш да се поддадеш на самосъжаление . … То няма да подобри положението. ”

Да бъдеш умен и да направиш нещо, което никой преди не е правил са две различни неща.
“Това ми напомня на младия човек, който се приближил до Моцарт и казал:” Бих искал да пиша симфонии. ” Когато Моцарт отговорил: “Вие сте твърде млад,” младежът отговорил: “Но и Вие сте бил млад , когато сте започнал.” На това Моцарт отговорил: “Да, но аз не съм търсил някой друг за съвет как да го направя.”

Най-великите умове са в книгите, а не класните стай.
“Срещнах най-извисените интелектуалците в книгите, не в класната стая, което е естествено. Не мога да си спомня кога за пръв път прочетох Ben Franklin. Имах Томас Джеферсън над леглото ми на седем или осем. Семейството ми беше такова: напред чрез дисциплина, знания и самоконтрол. ”

Имам 99 проблеми и всички те са, оптимистично счетоводство.
Деветдесет и девет процента “от неприятностите, които заплашват нашата цивилизация идват от твърде оптимистично счетоводство. И все пак тези проклети счетоводители с желанието им за математическа чистота и все пак искам да отделят точно толкова внимание на счетоводителя, който е твърде песимистичен, колкото отделям на счетоводителя, който е прекалено оптимистичен -., което е лудост [Деветдесет и девет процента] от проблемите идват от твърде оптимистични прогнози. Ето защо, ни трябва система с консервативен начин на отчитане.

Дръж активите под око.
“Пасивите са винаги 100% точни. Активите, са тези за които трябва да се притесняваш.”

Ако на Моцарт няма да му се размине и на теб няма.
Имало едно време един човек, който се превърна в най-известния композитор на света, но той бил крайно нещастен през повечето време и една от причините е, защото той винаги е бил в преразход. Това беше Моцарт. Ако Моцарт не можа да се поучи от този вид тъпото поведение, аз не мисля, че трябва да се опитва. ”

В бъдеще, някой дойде и ще се справи дори по-добре.
“Бен Греъм е един наистина страхотен ум, който също имаше яснота в писмена форма, а ние говорим отново и отново за силата на няколко прости идеи, който биват тотално отсвирени, същото се е случило и с идеи на Греъм, които дойдоха при мен косвено чрез Warren, но някои от тях дойдоха директно от Graham. Интересното за мен е, че Buffett бившия протеже и най-добър ученик на Graham през последните 30 години стана по-добър от Graham. Това е естествен резултат – казва Milton “Ако аз съм гледал малко по-далеч, отколкото другите хора, стоейки върху раменете на гиганти.” Така че, Warren застана върху раменете на Бен и той в крайна сметка постигна повече от Бен. Няма съмнение, че някой ще дойде и ще се справи много по-добре, от нас.


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс