www.varchev.com

Кои са ключовите макроикономически фактори за надежден фундаментален анализ

Trading

Рейтинг:

12345
Loading...

Крайната цел на фундаменталния анализ е да помогне на трейдъра да идентифицира отделни компании, които се представят добре като бизнес, вярвайки, че цената на акциите им ще се покачи с течение на времето. Като се има предвид това, съществуват много фактори извън специфичните резултати на дадена компания, които могат да засегнат нейната фундаментална перспектива.

Икономически фактори

Фразата "растящата вълна вдига всички лодки" често се използва, за да опише ефекта, който бичи пазара има върху повечето акции. По-голямата част от компаниите имат много по-голяма вероятност да видят ръст в бизнеса си, когато икономиката процъфтява, отколкото когато се свива.

Когато компаниите и широката общественост възприемат икономиката като силна, те се чувстват много по-комфортно да харчат пари. Тези разходи на свой ред създават повече търсене на нови и съществуващи продукти и услуги. Компаниите ще се приспособят към това, като увеличат производството, за да отговорят на повишеното търсене. Това може да включва наемане на повече работници и / или производство на повече инвентар, което от своя страна може да послужи за удължаване на цикъла на растеж. Като цяло, типичната компания много по-лесно ще увеличи продажбите си, когато разходите за потребителите и бизнеса са силни, отколкото когато те са слаби.

От друга страна, когато има съмнение относно бъдещата посока на икономиката, бизнеса и хората ще се колебаят повече да харчат пари, предпочитайки да го "играят на сигурно", докато не се появи по-ясна картина. Това може да доведе до по-висока безработица и по-малко производство. Компаниите често установяват, че техните производствени нужди са надценени и смятат, че трябва да намалят производството рязко, тъй като икономиката се забавя. Това по-нататък действа като спирачка за цялостния икономически растеж.

Така че кои са икономическите фактори, които трейдърите могат да наблюдават? Нека разгледаме няколко ключови.

Тенденциите на лихвените проценти

Обикновено ниските и / или намаляващите лихвени проценти се считат за положителна тенденция за бизнеса като цяло. По-ниските лихвени проценти позволяват на компаниите да заемат пари, за да разширят бизнеса си по-евтино и / или да рефинансират съществуващите си дългове с по-ниски лихвени проценти, което означава, че те имат по-ниски лихвени плащания и повече пари, които да похарчат за операциите на компанията.

Високите и / или рязко нарастващите лихвени проценти обикновено водят до по-малко заеми от страна на бизнеса като цяло, което води до по-малко разширяване на операциите. По подобен начин всеки бизнес, който разчита на способността на клиентите да заемат пари, за да стимулират продажбите (например автомобили и недвижими имоти), може да се отрази положително или отрицателно в зависимост от промените в лихвените проценти.

Инфлационни тенденции

Инфлацията се отнася до тенденцията, цените на стоките и услугите да нарастват с течение на времето. Ниската инфлация е обичайна и може да се прогнозира от инвеститорите. Всъщност ниското равнище на инфлация може да бъде здравословно за икономиката. Предсказуемото намаление на покупателната способност насърчава предприятията и потребителите да харчат пари сега, вместо да ги спестяват, както и по-ниските лихвени проценти. Двете опасности тук са висока и/или рязко нарастваща инфлация, както и обратното на инфлацията - "дефлация".

Силно нарастващата и/или високата инфлация води до рязко покачване на цените на стоките и услугите. Докато това може да се смекчи до известна степен с течение на времето от повишаването на заплатите, подобно увеличение на заплатите има тенденция да изостава от увеличението на цените. В резултат на това в период на нарастваща инфлация потребителите и бизнеса намаляват покупките си, тъй като просто нямат достатъчно пари, за да купят всичко, което биха могли, когато цените са по-ниски. Накратко, инфлацията намалява покупателната способност. В резултат на това много висок процент на инфлация може да има отрицателно въздействие върху икономическия растеж.

Дефлацията може в крайна сметка да има още по-негативно икономическо въздействие, отколкото висока инфлация, ако тя продължи да съществува за известно време. Това е противоположно на много хора, които инстинктивно настояват за по-ниски цени, което им позволява ефективно да купуват повече стоки и услуги за същата сума пари. Но дефлацията - ако не е проверена - може да доведе до низходяща икономическа спирала. Това всъщност се случи в края на 20-те години и през по-голямата част от 30-те години, когато САЩ и голяма част от индустриализирания свят преживяха Голямата депресия.

С развитието на дефлацията компаниите получават все по-малко за своите продукти и от своя страна започват да произвеждат по-малко. Този спад в производството може да доведе до намаляване на работната сила на компаниите, което означава, че по-малко хора имат приходи за закупуване на продукти и услуги. Това може да доведе до нов кръг от производствени съкращения, докато процесът се превърне в самоизпълняващо се пророчество, тъй като икономиката по същество имплодира.

БВП и широк икономически растеж

БВП е "брутен вътрешен продукт" и представлява общата стойност на произведените стоки и услуги, предоставяни в страната за една година. В САЩ БВП се отчита на тримесечна база от Министерството на търговията на САЩ. Оценките за предходното тримесечие могат да бъдат отчетени в началото на следващото тримесечие; обаче, обикновено има тримесечно забавяне на отчитане на крайните данни. С други думи, официалният БВП за четвъртото тримесечие на дадена година обикновено се публикува в края на март на следващата година.

Въпреки че има отчитане на груб БВП, който представлява доларовата стойност на всички стоки и услуги в САЩ, по-важният е годишният процент на промяна. Въпреки че теоретично е възможно икономиката да "прегрее" и да преживява растеж на неустойчиво ниво, като по този начин създава условия за следващото икономическо свиване, в повечето случаи колкото е по-висока годишната промяна, толкова по-добре. Процентното изменение на БВП може да варира широко от тримесечие до тримесечие. За инвеститорите в акции една положителна промяна в диапазона от 2% до 4% обикновено се счита за идеална, тъй като отразява значителния растеж, без да бъде неустойчив.

Обобщението е, че устойчивият растеж на БВП сигнализира за благоприятна среда за бизнеса, докато отрицателната и / или намаляващата тенденция на БВП може да сигнализира за неблагоприятна среда.

Щатските корпоративни приходи (текущи и прогнозирани)

Сумата от корпоративните печалби в САЩ може да бъде проследена и представя ясна картина на цялостния бизнес просперитет. Единственият потенциален проблем с обявените печалби е, че данните се освобождават след факта и са склонни да изостават от движенията на фондовия пазар. Така че до момента, когато действителните отчетни приходи достигнат върха или дъното, шансовете са, че фондовият пазар вече е преминал към предвиждане на следващото значително движение на приходите. В резултат на това много трейдъри обръщат особено внимание на прогнозираните тенденции за бъдещи приходи.

Много брокерски фирми и рейтингови компании предлагат прогнози за приходите за отделните компании. Недостатъкът при анализа на тези данни е, че прогнозите за приходите на анализаторите понякога са неточни. Следователно може да има моменти, когато повечето анализатори ще прогнозират силен ръст на приходите през следващата година или следващото тримесечие, но очакваният растеж няма да излезе. Все пак фундаментален анализатор предпочита да види, че прогнозите за приходите са благоприятни като потенциално положителен знак за движението на фондовия пазар напред.

Обобщение

Анализирането само на макроикономическите фактори не дава на трейдъра достатъчно основание при взимане на решение какво да купува или продава, нито кога да купува или продава. Въпреки това дори бърз анализ на макроикономическите тенденции, които засягат бизнес средата, може да помогне на трейдъра да прецени дали настоящата среда е приятелска или неприятелска.

снимка: pixabay.com


 Trader Aleksandar Kumanov

Прочети още:

БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс

Лондон


25 Canada Square, Level 33,
office 50, Canary Wharf
London, E14 5LQ
+44 20 3608 6256

Варна


МОЛ Варна ет.4,
бул "Владислав Варненчик" 186

(052) 631 000, 634 040

София


бул. "Патриарх Евтимий" 98


(02) 954 51 15, 953 15 51

Универсални номера

Директна връзка с дилър - 0700 17 600    Varchev Exchange - 0700 115 44

Варчев Финанс ЕООД е лицензирана и регулирана от Комисията за Финансов Надзор – София, България: Лиценз брой РГ-03-02-05/15.03.2006г.

Варчев Финанс ЕООД е регистрирана в FCA (FINANCIAL CONDUCT AUTHORITY) с номер на паспорт в Обединеното кралство: FCA, Обединено Кралсво – регистрационен номер: 494 045, което позволява предлагане на финансови услуги на територията на Обединеното кралство.

Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва устава на европейска директива MiFID (Пазари на финансови инструменти). за насочване, увеличаване на ЕФЕКТИВНОСТТА, прозрачност и еднаквост на финансовите инструменти.
Варчев Финанс ЕООД стриктно спазва Решение №918-ИП/30.07.2019 на Комисия за Финансов Надзор. Повече информация може да намерите тук.

Информацията в този сайт не е предназначена за разпространение или използване от което и да е лице в която и да е страна или юрисдикция, когато такова разпространение или употреба би противоречало на местното законодателство или регулиране.


Предупреждение за риск:

ДЗР са сложни инструменти и носят висок риск от бърза загуба на средства в резултат на ливъридж. 63,41% от сметките на инвеститорите на дребно губят пари, когато търгуват ДЗР с този доставчик. Помислете дали разбирате как функционират ДЗР и дали можете да си позволите да поемате високия риск от загуба на парите си.

chat with dealer
chat with dealer
Политиката за поверителност и защита на личните данни