www.varchev.com

19 от най-богатите хора в света споделят своите малки тайни за това как да пестите пари

“Ако едно свободно общество не може да помогне на мнозината, които са бедни, то не може да спаси малцината, които са богати.” – Джон Кенеди
Днес в света има доста милиардери и е адски любопитно да се разбере как са успели да стигнат до такова ниво на финансов комфорт и свобода.
Вероятно не всеки от тях пилее пари като героите от холивудски филми, тъй като много от богаташите обясняват приноса на напълно скромния си живот към финансовия си успех.
Да спрем да гадаем и да надникнем в някои от скритите до момента тайни за пестене на пари, които няколко от най-големите милиардери споделят с нас.

Майкъл Блумбърг – $ 34 млрд.
‘”Придържайте се към това, което работи най-добре за вас.”

Майкъл Блумбърг е добре познат като един от най-спорните кметове на Ню Йорк. Също така той е и основател и акционер ( притежава 88% от акциите ) на Bloomberg L.P. – международна информационна компания.

Има още нещо, което повечето хора не знаят за Майкъл: през последните 10 години той е носил и продължава да носи само два чифта работни обувки. Това са черни мокасини, които осигуряват на милиардера най-голям комфорт и функционалност.

Той знае, че те му подхождат най-добре и по този начин спестява пари за други неща. Той не харчи луди пари за обувки, които никога няма да носи.

Бил Гейтс – $ 79 млрд.

“Учете се от миналите си грешки.” – Грешките в нашия живот са разпространено явление. Също така и грешките с пари.

Всички понякога бъркаме, но тези от нас, които достигат до финансов успех, не само правят подобни грешки, но и се учат от тях. Бил Гейтс, един от най-богатите хора в света веднъж казал:

“Забележително е да празнувате успеха си. Но още по-важно е да вземете под внимание и поуките от провала.”

Инвар Кампрад – $ 53 млрд.

“Избягвайте ненужните разходи.” – Ингвар Кампрад, основател на IKEA, смята, че някой разходи са абсолютно ненужни, дори и да сте много богат. Както и множество други супербогати хора, той предпочита да лети в икономична класа, а не с частен самолет. В своите мемоари Кампрад е написал:

Не са ни нужни лъскави автомобили, впечатляващи имена, невероятна униформа и други символи показващи статус. Ние разчитаме на нашата сила и на нашата воля!.

Интересен факт за Инвар е, че той седи в едно и също кресло вече 30 години.

Уорън Бъфет – $ 66 млрд.

“Купете си жилище, което съответства на вашите потребности.”

Уорън Бъфет е класически пример за това правило. Той и до ден днешен живее в къщата си в Омаха, щата Небраска. Купил този дом през 1958 година за 31 500 долара.

Независимо от милиардите долари, с които разполага, Бъфет не намира основателна причина да живее в палат, само защото може да го купи. Той се чувства напълно комфортно в къщата си с пет спални, разположени в сърцето на САЩ.

Опра Уинфи – $ 2,9 млрд.

Опра Уинфи“Открийте своята страст.” – Този прост съвет е донесъл на Опра Уинфри успех и слава. Според нея:
“Вие ставате това, в което вярвате. Къде се намирате на този етап от живота си е резултат от това, в което сте повярвали.”

Определянето на това, което обичате да правите и следването му може да ви доведе до велики възнаграждения във вашия живот.

Ричард Брансън – $ 5 млрд.
Поставете пред себе си цели и правете всичко, което е по вашите сили, за да ги достигнете.

Британският милиардер и основател на Virgin Group – Ричард Брансън някога е започнал със съвсем обикновен списък от цели. Те са можели да бъдат абсолютно нереалистични, но той си поставял цели и ги следвал. Дори и не подозирал, че този метод може да заработи един ден.

Карлос Слим – $ 78 млрд.

“Започнете да пестите пари, колкото се може по-рано.”

Мексиканският бизнесмен често си разменя местата с Бил Гейтс на трона на най-богатия човек в света. Милиардерът дава наистина ценен съвет относно пестенето на пари, но напоследък не особено популярен с наличието на кредитни карти.

Колкото по-рано започнете да пестите вашите доходи и започнете да ги управлявате съвестно, толкова по-добре ще е за вас напред в живота, независимо от това като какъв работите, съветва Слим.

Джон Колдуел – $ 2,6 млрд.

“Използвайте алтернативни видове транспорт.”

Английски бизнесмен натрупал състояние от индустрията с мобилни телефони. Той не смята за необходимо да пътува в лъскав автомобил и да показва богатството си наоколо.
Всъщност, Джон, както и преди, ходи пеша, кара мотоциклет и дори използва обществения транспорт.

Дейвид Черитън – $ 1,7 млрд.
“Разберете, какво можете да направите сам.”

Дейвид е един от първите инвеститори в компанията Google и днес не му остава нищо друго, освен да се радва на добри дивиденти от първоначалната си инвестиция от $ 100 000 през 1998 година.
Независимо от богатството си, той не ходи на фризьор, а се подстригва сам. Дори и незначителен, този начин на пестене може да ви послужи, ако го прилагате и в други сфери на вашия живот.

Само си помислете колко много пари може да спестите ако се хванете да правите нещата, които сте способни да вършите сами.

Марк Зукърбърг – $ 30 млрд.

“Използвайте скромна кола.” – Дори основателят на Facebook живее пестеливо по много начини.
Един от които е фактът, че Марк кара скромен седан Acura за $30,000. Той със сигурност може да има всяка кола, която да го закара където си поиска, той може да има дори и флотилия, но вместо това Зуки избира този простичък практичен автомобил.

Джон Доналд МакАртър – до смъртта си $ 1 млрд.
“Съставете бюджет и се придържайте към него.”

МакАртър е бил единствения акционер в Bankers Life and Casuality Company. Независимо от присъщия за богаташите живот в ерата на холивудския блясък, МакАртър се отказал от скъпоструващите покупки и живял неприлично скромно.

Никога не е разполагал със скъпи предмети и разкош, а годишния му бюджет не надхвърлял 25 000 $.

Роза Кенеди, след смъртта и през 1995 г. неизвестно

“Бъдете креативни и изобретателни като откривате нови начини да намалите и алтернативните си разходи.”

Тактиката и за пестене на пари била удивителна. Особено, ако отчетем богатството, спестено от семейството.

Вместо да харчи за хартия, тя предпочитала да почака края на годината и тогава купувала стари настолни календари, които губели своята актуалност. Като правило това й струвала много по-евтино. Това е хубав пример за пестене на пари, дори и дребни.

Томас Буун Пикенс – $ 1 млрд.
“Направете списък с необходимото и не взимайте повече пари, отколкото са ви нужни, за да изпълните този списък.”

Пикенс винаги практикува един свой верен начин за пестене на средства – никога не носи в портфейла си повече пари, отколкото му трябват. Томас прави списък с покупките, преди да отиде в магазина. И купува само това, което има в този списък.

А наличните парите в портмонето му не му позволява да наруши това правило. Не можете да изхарчите онова, което нямате!

Джим Уолтън – $ 34,7 млрд.

Не ви е необходимо най-новото и най-доброто.

Джим Уолтън е по-малкият син на основателя на WallMart Сам Уолтън, който има скромен начин на живот – на това винаги е бил учен от баща си. Независимо от финансовия успех, той и до ден-днешен кара пикап, който е на повече от 15 години.

Джим разбира, че трябва да изкара всичко, на което е способно транспортното му средство.

Доналд Тръмп – $ 3,9 млрд.

“Трудете се.” – Доналд Тръмп е заслужил своя успех със своето трудолюбие. Много неудачници смятат, че Тръмп е просто късметлия в света на финансите. Но Тръмп казва, че късмета идва след усърдна работа.
Ако вашата работа носи плодове, то най-вероятно всички ще кажат, че сте късметлия. Може би е така, защото имате късмета да притежавате ум, за да работите!

Робърт Куок – $ 11,5 млрд.

“Използвайте всички възможности, които имате.”

Робърт Куок е най-богатият човек в Малайзия, живее по правила, които е научил от майка си. Никога не бъдете алчни, не използвайте другите и винаги имайте висок морал, когато работата опре до парите. – казва той.

Според него, за да натрупаш богатство, трябва да бъдеш смел и винаги да използваш всички възможности, които ще се изпречат на пътя ти. Дори, когато другите се съмняват в твоите способности.

Ли Кашин – $ 31 млрд.

“Живейте скромно.” – Най-богатият човек в Азия и в топ 10 на най-богатите хора в света. Невероятната му империя обхваща 52 страни и има над 270 000 работници. Той смята, че неговия невероятен успех се състои в простотата и скромността на неговия живот.

Когато сте още в самото начало трябва да се научите да живеете с по-малко и да се адаптирате към начин на живот, който е подходящ за вас, а не към нещо грандиозно.

Джак Ма – $ 10 млрд.

“Клиентът винаги е на първо място.” – Джак Ма, основател на Alibaba Group смята, че клиентите трябва да са приоритет номер едно. След тях са работниците, а след това акционерите.

Ма вярва, че отношението на човек към това как ще изживее живота си е много по-важно от неговите способности.

Хауърд Шулц – $ 2, 2 млрд.

“Разберете, че парите не са всичко.” – председателят на съвета на директорите на Starbucks смята, че ценностите на човек са много по-важни, от неговия капитал.
Никога не съм искал да съм в списъка на милиардерите. Никога не съм се определял по финансовото си положение. Аз винаги се опитвам да определя себе си по своите ценности.


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс