www.varchev.com

Morgan Stanley не харесват долара. Какво показва техниката?

Morgan Stanley са на мнението, че долара ще се понижи. Те цитират правдоподобни причини за своите очаквания, но както повечето хора осъзнават, нещата не винаги стават така, както си ги мислим. Това е особено вярно, когато пред нас стоят неща като Китай/САЩ, Brexit, ЕС/Европа, централни банки, Trump, геополитика и др. Има доста неща, които влизат във формулата.

Като резултат, искам също да разгледам и price action сигнала за да съм сигурен, че той подкрепя тази теза, и че пазара е съгласен с всичко това.

На пример, “ако долара се понижи, има ли някъде над него съпротива, която да пречи на евентуално повишение”. Ако тази съпротива пречи на печалбите, то очакваме понижение.

Друг въпрос може да бъде, има ли ниска подкрепа, която ако бъде пробита, ще промени вълните към продажби? За да тръгне цената надолу, купувачите трябва да променят нагласата си от покупки към продажби. Пробива на ключови технически нива прави точно това.

Поглеждайки дневната графика на индекса на долара става ясно, че той наближава ниво на съпротива около 97.873.

DX Daily Chart

– 61.8% Фибоначи на низходящото движение от 2017 година идва на тези нива.

– Трендлиния също играе ролята на съпротива.

Има силна зона на съпротива над цената, която може да бъде атрактивна за продавачите. Когато множество съпротиви и инструменти за технически анализ се сливат в една зона, тя се превръща в барометър за биковете и мечките. Пробив нагоре и сме в бичи тренд. Оставане отдолу и продавачите ще се опитат да върнат контрола си над пазара. Може и да не доведе до голямо движение, но си е някакво начало.

За момента, цената е близо до ключова зона за биковете И мечките.

Това е за дневната графика.

Минавайки на часова графика, върха на бара днес направи тест на върха от 12 Ноември около 97.71

DX H1 Chart

Под него се намират и други краткосрочни върхове от 28 Ноември и 11 Декември. Зоната е 97.538. Цената успя да се покачи над тях, но след това се понижи надолу. Продавачите успяват да вземат контрола (за момента).

Така че за да отговорим на въпроса,

“Има ли съпротива близо до цената, която да пречи на повишението?”

Отговорът е ДА на дневна и часова графика. Ясно е. Ако цената успее да се задържи под 97.87, това ще държи продавачите в играта и има шанс за обръщане на долара.

Вторият въпрос е:

“Има ли подкрепа, която ако бъде пробита, ще промени нагласите към понижение”?

Поглеждайки първо часовата графика, цената се движи в краткосрочен рейндж. Имаме и двойно дъно през Декември (4ти и 10ти). Върха на 97.69 и после 97.54 са високите екстремуми.

По средата на тези нива се намират 100 и 200 МА. Ниските точки на цената през Вторник, Сряда и Четвъртък тази седмица намериха купувачи около тези МА. 100 МА се намира на 97.139. 200 МА е на 96.998. И двете се движат нагоре. Ако цената остане под тях, нагласата ще започне да се изменя към продажби.

Под тях е двойното дъно на 96.379. Отново, понижение и задържане на нива – продажби.

На дневна графика, 50% от рейнджа след върха от Януари 2017 идва на 96.036. 100 МА е на 95.842. Под тези нива ще наклони везните в полза на продавачите. Запомнете, след рали, продавачите трябва да отнемат контрола със сила от купувачите. Нагласата трябва да се промени от купи при понижението към продай при повишението. Пробив на подкрепи прави точно това.

Така че целите на продавачите – за да се засили мечата нагласа са:

97.139 – 100 МА на часова графика
96.998 – 200 МА на часова графика
96.038 – 50% от рейнджа след 2017
95.842 – 100 МА на дневна графика

Обобщение:

Едно нещо е да кажеш, че си мислиш, че това ще се случи заради това, това и това, но “пазарът” трябва да се съгласи и кристалната ви топка също не трябва да ви лъже.

Като резултат, хубаво е да се направи и план за изпълнението на този сценарий. Price Action-a и техническият анализ помагат за да разберете добре графиката по начин, който би бил доходоносен за вас.


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс