www.varchev.com

2та сценария за еврото. Везните натежават в подкрепа на EUR

Относителният успех на Европа в преодоляването на коронавируса и неговите икономически щети, плюс горещо обсъждания план за инжектиране на стимули в региона е сигнал, който дава добра възможност за покупки на евро.

Стария континент не претърпява същия проблем с мащабите, с които се сблъскват САЩ, особено когато щатите и градовете се връщат към бизнеса, само за да се сблъскат с нови опасения, че в бъдеще може да има още блокади в САЩ.

Бичи сценарии

Основната причина за покупки на EUR e, че пандемията промени облика на фискалната политика на еврозоната и вероятно, курса на Европейския съюз.

От една страна, мащабът на необходимата бюджетна подкрепа означава, че икономията като доктрина е твърдо консервирана. Призивът на ястребите, призоваващ за възможно най-бързо връщане към балансираните бюджети, ще бъде малък и слаб.

Германия, чиито години на бюджетните излишъци са действали като спирачка за растежа на еврозоната, сега е на път към дефицит от 7,5% от БВП тази година. Франция ще бъде очаква 11% спад. Холандия може да удари -12%. Очевидно, че строгите икономии се ползват повече като садизъм, отколкото като мазохизъм.

Също толкова важно е, че пандемията направи невъзможно да се поддържа фикцията, че Италия, Гърция и може би други могат да се спасят от суверенния фалит чрез затягане на собствените си колани.

Това е изчислението зад предложението на Европейската комисия за фонд за възстановяване в размер на 750 милиарда евро, който трябва да бъде привлечен чрез съвместни заеми и разпределен според нуждите. Това е най-голямата стъпка към признаването, че една валута се нуждае от една хазна, подкрепена с пълната вяра и кредит на своите членове.

Еврозоната също не се спаси от рязка рецесия. Но последните данни сочат, че блока има също толкова голям шанс за V-образно възстановяване, колкото САЩ, като новите темпове на зараза се покачват незначително и блокадите на континента отпадат една след друга. Данните през последните две седмици показват, че настроенията в Германия, френското потребление на домакинства и продажбите на автомобили в еврозоната се възстановяват по-бързо от очакваното, подпомогнати от щедри и ефективни мерки за запазване на работните места.

Дори съмненията в ефективността на собствената политика на ЕЦБ изглеждат по-малко обосновани след събитията през тази седмица. Огромното усвояване на ново „целенасочено дългосрочно рефинансиране“ със ставки от -1% в четвъртък – най-голямата операция в 21-годишната история на ЕЦБ – осигури нетна инжекция от над 540 милиарда евро в системата , ако се предотврати втора вълна от инфекции, икономиката се подготвя за възстановяване.

Мечи сценарии:

Проблемът с еврото е, че Европа има твърде много зомби компании, тя все още страда от силно отрицателни лихвени проценти и има голям риск по финализирането на фонда за възстановяване на ЕС.

Зомби компания е тази, която не печели достатъчно за покриване на лихвени плащания и би изпаднала в несъстоятелност. Компаниите на Стария континент, се възползват от ниските лихвени проценти повече от десетилетие, но се създаде зомби ефекта и те се хранят с евтин кредит и държавна намеса на капиталовите пазари.

Междувременно централните банки вече опрени в стената, що се отнася до намаляване на лихвите, тъй като ставките в еврозоната вече са под нулата. Отрицателните ставки бяха въведени в Европа преди около шест години и продължават, докато еврозоната се бори да се съвземе от финансовата криза през 2008 г. и последствията от нея, включително дълговата криза няколко години по-късно.

Въпреки че отрицателните проценти правят заемите евтини, те не възстановяват доверието. Липсата на разходи от страна на потребителите и бизнеса не може да бъде овладяна от намесата на централната банка.

Отрицателните ставки също оказват натиск върху европейските банки в момент, когато целите на растежа и икономическото възстановяване от Covid-19 биха наложили на банките да дават повече заеми.

Лидерите на ЕС дори не могат да се споразумеят относно структурата на предложения фонд за възстановяване на Covid-19. Предложеният фонд, комбинация от безвъзмездни средства и заеми, е предназначен да финансира възстановяването на ЕС и да преодолее различията в регионите, където има различни национални реакции на кризата и свързаните с това икономически провали.Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс