www.varchev.com

Европа ще помни дълго 2018 г.

Европейските пазари със сигурност биха искали да забравят 2018 г., но има обаче няколко неща, които може да накарат инвеститорите да я помнят дълго време.

Последния път когато кешът надмина по представяне акциите и облигациите беше през 1994 г., според Bank of America Merrill Lynch. Трябва да се върнем назад чак до 1969 г. за да видим последния път когато възвращаемостта от кеша е била позитивна, докато тази на акциите, кредитните пазари и държавните ценни книжа е била отрицателна. Ако това не ви подейства отрезвително, вземете под внимание пропадането на акциите от техните върхове през януари до сега, затривайки близо $17 трилиона световна пазарна капитализация, което се равнява на брутния вътрешен продукт на Европейския съюз.

“Икономическото развитие започва да намалява в САЩ, а има и малко доказателства, които да сочат за стабилизиране, да не говорим за икономическо подобрение в останалия свят.” – казва Fabrizio Guirighetti, главен инвестиционен стратег за Syz Asset Management.

Отново, индексът Stoxx Europe 600 се оказа не достатъчно силен за да мине над тавана, който ограничи доходността по индекса от 2000 г. насам. А сега бенчмаркът е пробил дългосрочния бичи тренд, който започна през 2009 г.

Оптимизмът в Европа не успя да се задържи за дълго време. В началото на 2018 г., европейските акции се подадоха на страховете покрай търговската война и забавянето на световната икономика. Разбира се, щетите не се ограничиха само до Европа. В допълнение към страданието на европейските лидери, драматичния развой на Brexit сагата, проблемите с италианския бюджет, хаосът породен от Жълтите жилетки във Франция и подновените страхове за гръцкия дълг, единствено смачкаха и последните надежди и позитивни очаквания на инвеститорите в Европа.

И не на последно място…

Европейските компании пуснаха изключително лоши финансови отчети и корпоративните печалби започнаха да изостават от тези в САЩ, които са подсилени от масивните данъчни облекчения, наложени от Администрацията на Trump.

Stoxx Europe 600 е на път да приключи най-лошата си година от финансовата криза насам. P/E съотношението на индекса се върна обратно към стойностите от 2013 г., а дивидентите не са били толкова високи от 2012 г. Месеци наред, анализаторите казваха, че европейските акции са евтини, до толкова, че най-лошия сектор да остане автомобилния, където P/E съотношението падна до 5.8, а акциите от банковия сектор да се търгуват 8 пъти по-високо от предвидените печалби през 2019 г.

Това обаче не се оказа достатъчно да примами инвеститорите, които се възползваха от всеки отскок в цените само за да подновят продажбите. Повече пари са изтекли от Европа през 2018 г. от всеки друг главен регион, като отичането на пари се случваше в поредни 40 от 41 седмици. EPFR Global показва, че европейските фондове са загубили активи в размер на $73 милиарда за през тази година. Последния такъв период, който само може да отълекоти апокалиптичните стойности за тази година е 2016, когато изтичането на пари е било в размер на $100 милиарда.

Мащабното разпродаване доведе всички икономически сектори да светнат в червено. Банковия и автомобилния сектор се състезават кой пръв ще стигне дъното. Топ – представящите се сектори като сектора на основните ресурси, технологичния сектор и retail сектора по-късно през годината бяха отнесени от червената вълна главно от търговската война. Акциите, които “летяха в небесата” започнаха свободно падане, обратно към повърхността през октомври когато цените на петрола започнаха също да падат. Суровия WTI се сгромоли с 40% в рамките на 55 търговски дни и остана стабилен покрай $45 за барел. Само до преди три месеца, цената беше $76.

2018 г. беше най-лошата година за акциите и тяхното представяне от финансовата криза. Търговските обеми също стигнаха най-ниските си нива от 2000 г. насам. Именно тази несигурност разпростираща се от Лондон до Рим, от Париж до Атина отблъсна инвеститорите да стоят далеч.

Euro Stoxx 50, индексът на 50 от най-големите компании в Еврозоната по пазарен дял, навлезе в мечи пазар тази седмица, присъединявайки се към DAX и FTSE MIB.

Източник: Bloomberg Finance L.P.

Графики: Used with permission of Bloomberg Finance L.P.


 Trader Martin Nikolov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс