www.varchev.com

2019: Годината, в която волатилността при Щатския долар ще се завърне

Моментът на висока волатилност за Щатския долар най-вероятно няма да се случи преди кривата на доходността да поеме нагоре, което може да не се случи поне до втората половина на следващата година.

През това време, системните краткосрочни стратегии за волатилността ще продължат да жънат печалби от силните импулси при обемите, макар и по-ниски от колкото през последните години.

Връзката между формирането на кривата на доходността и косвената волатилност може да се открие и интуитивно, в смисъла, че периодите на силна несигурност карат кривата да се изкачва нагоре.

Изравняването на кривата при 10 – годишните облигации спрямо краткосрочните в момента се случва на нива около 40 базисни пункта. Това може да се измени през следващата година след като от FED промениха прогнозата си за две вдигания на основния лихвен процент през 2019 г. и едно за 2020 г. Обръщането на кривата ще предположи увеличаване на рисковете от рецесия през 2020 г., имайки предвид, че исторически това винаги е било силен индикатор.

Фондовите пазари вече започват да се оформят според очакванията за неутрална монетарна политика. Централната банка на САЩ сменя своя ход от автопилот към подход воден от данните за икономиката, намеквайки, че може би наближават края на агресивния ход с вдигането на лихвите. Ранните икономически индикации подсказват, че високите лихви създават пречки. Например оформят известна слабост в жилищния пазар и в автомобилната индустрия. Това са най-чувствителните към измененията в лихвите сектори, а в същото време потребителския сентимент се влошава.

Търсенето на печалба от краткосрочната волатилност при облигациите е доста привлекателно и може да подобри всяка трейдърска стратегия. Имайки предвид ефективността на предсказуемост от страна на FED, стабилните икономически данни и волатилността.

Очакваните по-високи обеми ще трябва да се подкрепят от по-високата инфлация, по-силната макроикономическа дисперсия и промяна на комуникацията от страна на FED към пазарните участници. Powell трябва да смени стратегията към това да съобразява ходовете си с движението на икономиката, поддържането на доброкачествена инфлация за да има място “за дишане” в наместването на новата политика.

Взаимодействието между увеличаването на основния лихвен процент и разпродаването при акциите ще продължи, тъй като несигурността покрай неутралната политика на FED ще е основния двигател на бъдещето количествено затягане.

Източник: Bloomberg Finance L.P.

Графики: Used with permission of Bloomberg Finance L.P.


 Trader Martin Nikolov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс