www.varchev.com

30-те най-важни минути за U.S. stock trading

Повишаващата се концентрация на покупки и продажби на щатски акции в последните 30 минути от деня накара някои инвеститори да искат по-къси трейдинг периоди, като това е с цел да се лимитира растящият операционен риск на пазара.

Сеизмична промяна към ETF и други следящи индексите инвестиционни инструменти повиши значението на последния половин час от щатската трейдинг сесия, от 3.30 до 4pm (22:30 – 23:00), когато тези пасивни фондове провеждат по-голямата част от активността си. Това накара традиционните активни мениджъри да извършват повече от своята търговия в този прозорец, като така се облагодетелстват от по-добрата пазарна ликвидност.

“Тази динамичност е доста голяма работа”, каза Bob Minicus, head of global equity trading в Fidelity. “Наблюдаваме внимателно тази възможност. Тъй като в края на сесията се появяват по-големи обеми, ние също се насочваме на там.”

Някои трейдъри и инвеститори се оплакват, че концентрацията на активност в последната част от деня – която обобщава близо една четвърт от цялата щатска търговия – изсмуква ликвидността от средата на деня, когато големите трейдове могат да имат значим ефект върху пазара.

Наистина, това, което трейдърите наричат “усмивката на ликвидността”, образувана от патърн в трейдинг обемите през деня описва перфектно колко са важни последните 30 минути от търговията. Някои вече се притесняват, че с навлизането на толкова много пари в толкова малък прозорец, това е предпоставка за пазарна катастрофа.

liquidity smile

“Много търговия е концентрирана в много малък период от време”, каза Marco Pirondini, head of US equities в Amundi Pioneer Asset Management. “Това може да се превърне в много голям технически проблем. Ще се радвам, ако регулаторите започнат да мислят за това, преди да стане късно.”

Изсмуквайки голяма част от ликвидността от средата на деня повишава риска, че пазара ще бъде податлив на волатилност около обяд. Дяла на щатската търговия, която се случва между обяд и 2pm NY time падна с повече от 23% преди десетилетие до 20%, според Credit Suisse. Като се има предвид ясната траектория на този тренд, с времето може да наблюдаваме жестоко повишение на волатилността в средата на деня.

Вече има и примери, че тънката търговия в средата на деня може да създаде проблеми, най-вече “flash crash-a” от 2010 година, когато щатските акции внезапно се сринаха в 2.45 pm. Докато по-голямата част от вината падна върху лошо изпълнената сделка от голям мениджър, причинена от high-frequency trading, някои експерти са на мнението, че това е причина на слабата ликвидност.

SPX volume

Първите и последните 30 минути от щатската търговия вече съставя 39.6% от целия обем, като преди десетилетие тези проценти са били едва 31.5%. Преди 10 години, 16% от търговията се е случвала в последните 30 минути, но това се покачи с повече от 20% през 2012, до почти 25% тази година. Аукциона по време на затварянето – когато повечето ETF правят своето ребалансиране – вече съставя 8.2% от обемите през 2018 година, срещу скромните 3% през 2007.

Аукционите при затваряне най-вече се случват там, където компанията е листната, което концентрира ликвидността в Nasdaq и New York Stock Exchange.

“Това носи повишен операционен риск”, каза Mr. Lopez. “Ако някоя борса има проблем, колкото по-късно става в сесията, толкова по-голям ще става този проблем. Не ми се мисли, какво може да се случи.”

Източник: Financial Times


 Trader Aleksandar Kumanov


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс