www.varchev.com

Как ще се отразят санкциите на Русия при износа на суровини

Вероятно не е съвпадение, че Русия реши да нахлуе в Украйна в момент на изключителна напрегнатост за енергийните пазари. Цените на природния газ в Европа достигнаха рекордно високи нива преди инвазията, търгувайки над $300 за барел, или 10 пъти средните исторически стойности. За много специалисти цените на петрола бяха предопределени да надминат историческите върхове през 2022 г. поради много ниските запаси от петрол, минималния свободен производствен капацитет и очаквания недостиг на доставки през следващите години.

Единствената контра сила в краткосрочен план — освен мерките за ограничаване на търсенето, наложени от правителството — идва от унищожаването на търсенето, което се случва при по-високи цени заедно с по-слаба икономика.

За контекст от близкото минало докъде могат да се повишат цените, суровият петрол Brent е средно 111 долара за барел между януари 2011 г. и юли 2014 г., което съответства на около 150 долара за барел днес след коригиране на инфлацията. Въпреки европейската дългова криза по това време, тези цени не оказаха съществено влияние върху търсенето. Те обаче насърчиха революцията на шистите в САЩ, която впоследствие ограничи цените, тъй като ръстът на предлагането стана значително по-висок от световното търсене.

По-високите цени на петрола в отложените месеци на фючърсната крива ще доведат до увеличаване на доставките на петрол в рамките на 12 до 24 месеца в „кафяви полеви“ обекти на съществуващо производство, но времето за реакция вероятно ще бъде по-бавно, отколкото в миналото поради веригата на доставки и труд
проблеми с доставките.

Големите нови проекти няма да дойдат на помощ поради липса на инвестиции. И сега санкциите срещу руския износ на енергия се обмислят сериозно. Това ще предизвика икономически разходи за потребителите, макар и по-ниски от алтернативата на продължаващите кръвопролития и военни престъпления в Украйна и потенциално извън нея. Руският режим с неговата сталинска игра трябва да бъде спрян или най-малкото ограничен.

Какво би било въздействието на пълното ембарго на ЕС върху руския петрол? Русия изнася около 8 милиона барела на ден суров петрол, кондензати и рафинирани продукти по света, от които 4,5 милиона б/у отиват в Европа. Повечето от източноевропейските рафинерии са без излаз на море и се захранват от газопровода “Дружба” и нямат алтернативни източници на доставка. Ако имаше ембарго на ЕС, което не включваше
износ през Дружба, Русия ще се опита да намери алтернативни купувачи за 3,5 милиона баррела на ден, но ще се сблъска с логистични проблеми като недостиг на кораби Aframax, които обслужват нейните пристанища.

В резултат на това вероятно няма да може да намери купувачи за 2-2,5 милиона б/у. Загубата от 2,5% от световните доставки би била трудна, но не и невъзможна задача. Видимостта на такава загуба на доставки би насърчила производителите с свободен капацитет да го използват веднага, а американските производители да увеличат производството значително. По-високите цени или правителствените мандати за ограничаване на използването на енергия могат да доведат до известно намаляване на търсенето. Координирано глобално освобождаване на стратегически резерви също би дало време на пазара да се адаптира.

Идеалната цел би била да се намалят руските приходи, като се сведе до минимум въздействието върху петролните потоци. Две решения биха могли да постигнат това. Първият би бил ЕС да наложи таван на цените на руския суров петрол и петролни продукти, които са достатъчно ниски, за да ограничат инвестициите във военните, но достатъчно високи, за да насърчат Русия да поддържа производството и да продава на европейските купувачи – може би около $50 за барел. Подобен ефект може да бъде постигнат чрез висок европейски данък върху руския петрол, както съветва икономистът Рикардо Хаусман. Намалената конкуренция за руската енергия би насърчила азиатските купувачи също да търсят отстъпки.

Друго решение би било да се плащат пазарни цени, но с $50 за барел директно за руски компании, а остатъкът на ескроу сметки. Парите от ескроу след това ще бъдат освободени в Русия — без разходите за възстановяване на Украйна — след възстановяване на доверието с руския режим. Тези решения биха могли естествено да се разширят и до природен газ и въглища.

Русия може да откаже и да реши да намали целия износ на енергия за Европа. В резултат на това обаче няма да получи пари от Европа и губи цялата си ценова сила поради липсата на конкуренция за износа си. Този сценарий не би бил идеален за нито една от страните. Европа ще бъде принудена да се адаптира и
ускорява енергийния му преход. Русия ще получи много по-ниски приходи и ще загуби най-големия си клиент завинаги.

При всеки сценарий би било разумно Европа да постави икономиката си в режим на война, за да ускори своя енергиен преход, да засили отбранителната си индустрия, да стане по-самостоятелна и да работи в тясно сътрудничество със Северна Америка за енергийната си сигурност.


 Dealer Veselin Zlatev

Логнете се за да коментирате

* Не се допуска груб, саркастичен и ироничен език. За такъв Admins Delеte без уведомяване.

Leave a Reply

Коментари:

Leave a comment

Varchev Absolute Trader

борсова платформа

  • Търгувай над 3000 финансови инструмента: Crypto, Форекс, Акции, Индекси, Суровини, ETF-и
  • Използвай платформа с директно изпращане ордерите на борсите
  • Best Trading Platform - "Online Personal Wealth Awards" EU награждава Varchev Absolute Trader
  • Cloud base платформа - твоят трейдинг сетъп на всяко устройство
  • Traders Talk - чуй какво движи пазарите в реално време
  • Market Sentiment - търгувай с настроенията на инвестиционите банки
  • Top movers - най-горещите трейдове във всеки един момент
  • Stocks scanner - филтрирай най-подходящите за твоя трейдинг стил пазарни инструменти
  • Heat map - Търгувай в посоката на големите играчи


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс
Varchev Finance live chat
Varchev Finance live chat
*Задължителни полета
CALL NOW