www.varchev.com

4 прозрения от легендарния трейдър Лари Уилямс

Психологическата част от търговията е толкова важна, колкото системите и индикаторите които използвате, казва Хедли Прайз от BigTrends.com, и тук той очертава това, което той е научил за търговията от легендарен трейдър.
Днес, ние ще се спрем на някои прозрения от една прекрасна книга за трейдъри, „Дългосрочните тайни за краткосрочна търговия” от Лари Уилямс.
Прозрение # 1: “Защо повечето търговци губят голяма част от времето си? Пазарите може да променят посоката си много рязко, а повечето търговци не могат”.
Дори най-добрите търговци (или най-добрите системи за търговия) често ще са погрешни. Това не отписва търговеца или системата – това е само част от търговията. Предизвикателството за търговци е приемането, че сигналът за търговия е възможно да е грешен. В случай като този, Уилямс правилно посочва, че ние сме били обучени да се “държим за това” и “да имаме вяра в нашата първоначална представа”, дори ако това е очевидно грешен курс на действие. Това е просто егото ни, което има нужда да бъде право толкова зле, че често ще игнорира сигналите за излизане, които предупреждават търговеца за предстоящият проблем.
Неговата аналогия може да ви помогне да работите по този въпрос. Той сравнява търговията с ограбване на банка. Един банков обирджия може успешно да пробие в една банка и да започне да преследва парите, но когато наблюдаващият човек предупреждава човекът в сейфа, че ченгетата са на път, крадецът остава парите и бяга. Ако крадецът беше като повечето търговци, той можеше да остане в банката и да се надява, че предупреждението за ченгета на път е било фалшиво предупреждение. Както казва Уилямс, “В мига, в който се научите да търгувате реалност, не желания, ще пробиете стената от огън, за да се превърнете в успешен търговец .”
Прозрение # 2: Това не е търговия, това е битка.
Твърде много търговци смятат, че последната им сделка е отражение на това колко добри търговци са те (но те са единствените, които се чувстват по този начин за себе си). Това се свежда до една дума – очакване. Ако очаквате да печелите през цялото време, или дори по-голямата част от времето, вие се подготвяте за причиняване на много мъка. Това чувство на неудовлетвореност, обаче, е съвсем същата сила, която наистина ще направи вашето негативно възприемане на себе си в реалност. И дори по-добра сделка може да бъде вредна, ако й позволите да деформира дисциплинирания ви подход.
Фактът на въпроса е, че това е игра на вероятности, и трябва да се играе в продължение на дълъг период от време. Съсредоточете се върху войната – не битката.
Прозрение # 3: Размерът на (или липсата на) доказателства за пазарен ход не го прави повече или по-малко вероятен.
Всички търговци, но особено новите търговци, имат един от двата проблема. Те или купуват твърде скоро, или купуват твърде късно (и в действителност, когато се свежда до това, тези са единствените два проблема в търговията ). Първият проблем при закупуването твърде скоро е знак, че не искате да пропуснете някой ход. Разбира се, ако влезете и движението никога не се превръща в реалност, търговията страда. Вторият проблем е обратното – търговецът иска да се увери, че този ход ще се случи, така че той или тя ще изчака за всички правилни сигнали, за да провери, че този ход е истина. Разбира се, по това време, повечето от този ход е зад вас.
Въпреки че е лесно да се каже отколкото да се направи, трябва да се намери баланс между тези две крайности. В този случай, най-добрият учител е опитът.
Прозрение # 4: Каква е разликата между печелившите търговци и губещите търговци?
Ами, на първо място, има няколко прилики. И двамата са напълно консумирани от идеята за търгуване. Победителите, както и губещите, са се ангажирали да правят това, и нямат намерение “да се връщат назад.” Същият този черно-бял манталитет е също очевиден и в личния им живот. Но, каква е разликата ? Ето какво отбелязва Уилямс:
Губещите търговци имат нереалистични очаквания за вида на печалбите които те могат да направят, обикновено целейки се твърде високо. Те също така обсъждат със себе си, преди да влезнат в сделката, и дори преживяват сделката след като е затворена. Но едно голямо нещо което Уилямс забелязва около тази група е, че те са отделили малко внимание на управлението на парите ( т.е. отбраната). А победителите ? Тази група има силен фокус върху управлението на парите, и доброволно ще излезете от една сделка, ако тя не се движи, дори и ако тя не е загуба на пари по това време ! Налице е също така много малко вътрешен диалог за избор на търговия и управление на търговията; тази група просто предприема действия вместо да страда от аналитична парализа. И накрая, най-печелившите търговци насочват вниманието си върху малка ниша на пазара или няколко техники, вместо да се опитват да бъдат в състояние да правят всичко.
Надяваме се, че второто описание ви подхожда малко по-добре, но ако първото ви изглежда малко прекалено познато, сега поне знаете как да започнете да преминавате покрай тази бариера.


 Varchev Traders


Прочети още:
БЕШЕ ЛИ ВИ ПОЛЕЗЕН ТОЗИ ПОСТ?
Ако смятате, че с нещо можем да подобрим тази секция,
моля коментирайте. Мнението Ви е важно.

ПОСЪВЕТВАЙТЕ НИ
ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Всякакви новини, мнения, изследвания, проучвания, данни или всяка друга информация, съдържаща се в този сайт се предоставят като общ пазарен коментар и не представлява инвестиционен или трейдинг съвет. Варчев Финанс не носи отговорност за изгубени средства или пропуснати ползи, които могат да възникнат пряко или косвено от използването или уповаването на тази информация. Варчев Финанс ЕООД може да предостави информация, цитати, препратки и линкове към или от други сайтове, блогове и други източници на икономическа и пазарна информация, като образователна услуга на своите клиенти и потенциални клиенти и не подкрепя становища, мнения или препоръки на тези сайтове, блогове или други източници на информация.
Варчев Финанс